Margit Sandemo håper på hjelp fra Snåsamannen

Har ikke sett skytsånden sin på 15 år.

GLEDER SEG: Joralf Gjerstad har ikke sett ånder og gjenferd, slik Margit Sandemo sier hun har, men gleder seg til å høre henne fortelle om det. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GLEDER SEG: Joralf Gjerstad har ikke sett ånder og gjenferd, slik Margit Sandemo sier hun har, men gleder seg til å høre henne fortelle om det. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

||| (Dagbladet): - Det føles som et møte mellom trollmannen og hans lærejente. Jeg er veldig imponert av Snåsamannen og føler meg ydmyk overfor møtet. Han har helt andre krefter enn det jeg har, sier Margit Sandemo til Dagbladet.

Eller «hadde» er vel mer korrekt, presiserer hun.

Den millionselgende forfatteren mener hun har minner fra 14 liv. Hun sier hun har sett gjenferd, nisser, underjordiske vesener og en blond skytsånd som hun kaller hjelperen sin.

Nå er evnene borte. Hun har verken sett hjelpere eller gjenferd på over 15 år. Det er vel alderen som har tatt dem, sier hun.

Men kanskje er det håp når hun i regi av Oslo Bokfestival møter Snåsamannen Joralf Gjerstad for første gang lørdag 18. september.

- Tror du Snåsamannen kan hjelpe deg med å få evnene tilbake?

- Jeg tror han har sluttet å gjøre sånt, så jeg vil ikke ta noe på forskudd. Men jeg vil gjerne ha mine kompiser tilbake. Vi får se.

Ingen sjarlatan Snåsamannen gleder seg også til møtet, men kan ikke love Sandemo noe.

- Jeg kan aldri garantere at det jeg gjør vil hjelpe, sier han.

Med det han kaller sine varme hender er Joralf Gjerstad blitt Norges kanskje aller mest etterspurte mann. Men evner som de Sandemo sier hun har, har han aldri vært borti tidligere, sier han.

EVNETAP: Margit Sandemo sier hun har mistet evnen til å se gjenferd, nisser, underjordiske vesener og en blond skytsånd som hun kaller hjelperen sin. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
EVNETAP: Margit Sandemo sier hun har mistet evnen til å se gjenferd, nisser, underjordiske vesener og en blond skytsånd som hun kaller hjelperen sin. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

- Jeg håper ikke det gjør at han ser på meg som en sjarlatan. Det er forferdelig lett å si at man ser et spøkelse, men det skulle aldri falle meg inn å lyve om dette, sier Sandemo.

Det tror da heller ikke Gjerstad at hun gjør.

- Gjenferd og ånder er fjernt fra mitt liv, men hun har sin livsførsel og sin mening om det hun gjør, og da må jeg tro på henne, sier han.

Om de har ulikt forhold til det overnaturlige, er Snåsamannen og Sandemo likevel enige om at andre er i sin fulle rett til å tvile på evnene de sier de har.

- Jeg forstår godt hvis folk ikke tror på henne og meg. Det er naturlig å mistro. Men selv om ingen trodde på meg ville jeg uansett fortsatt min gjerning, sier Gjerstad.

Kjenner «Snåsakvinnen» Selv om Snåsamannen ikke har vært borti evnene Sandemo sier hun har, sier Sandemo at hun har blitt leget av varme hender.

- Det var én som tok bort et migreneanfall for meg. Smerten forsvant først fra skuldrene, så fra nakken og så fra øynene.

Sandemo sier kvinnen som hjalp henne vil være anonym.

- Hun har konsentrert seg om mennesker og dyr, og ikke noe annet. Hun vil ikke bli oppringt og bli kjent i media.

Sandemo mener også at Snåsamannen, som alle andre, har en egen skytsånd.

- Selv om jeg har mistet evnen til å se dem, kan jeg søke dem opp med mine søkevinkler. Mannen min lagde dem av sveisetråder, og de gjør utslag på hjelpere. Kanskje tar jeg dem med til Oslo.

Gjerstad sier han har vanskelig for å forstå akkurat hva Sandemo mener med hjelpere

- Men jeg gleder meg til å møte henne og høre om det. Jeg ser fram til å treffe et menneske som er hundre prosent ærlig og gir av sitt beste for andre. Hun er også en av Norges fremste forfattere, og likner Sigrid Undset, sier han.

Møtes i Spikersuppa Møtet mellom de to har fått tittelen «Gjerstad og Sandemo — to ekstraordinære liv». Det skal ledes av Annette Orre på bokfestivalens hovedscene i Spikersuppa.

- Utgangspunktet er at de begge har skrevet bøker om seg selv som kommer i høst. De er flotte folk som har et alternativt syn på mye i livet. Begge har store fanskarer, og jeg tror det kommer til å bli interessant å sette dem sammen og høre dem snakke om livet og sine opplevelser, sier festivalsjef Eivind Volder Rutle.

Snåsamannens nye bok, «Den gode kraften», lanseres i midten av september. Margit Sandemos selvbiografi, «Livsglede», slippes i butikkene i slutten av oktober.