Mari Boine hjem til Finnmark for å skape fred

HAMMERFEST (Dagbladet): - Vi skal ikke frykte motsetningene som nå rir Finnmark, sier Mari Boine og drar på turnè for å bygge bru mellom samer og kystfolk.

Mari Boine har flyttet hjem til et Finnmark der samene fortsatt diskrimineres. Det akter hun og dikteren Marion Palmer å gjøre noe med.

Iskald nordavindskuling pisker snøen rett i ansiktet. Hurtigruta stamper seg ut fra havna og videre ut i uværet. Men det brutale polarklimaet skremte ikke disse to fra å flytte hjem etter mange år sørpå: Mari Boine (43) flyttet til Karasjok og Marion Palmer (47) til Kvalsund.

Riktignok pendler Mari mellom Paris, ektemannens hjemland Senegal - og Karasjok. Men det er på vidda hun «bor».

Mot fordommer


- Finnmark er et skattkammer. I denne mangfoldige smeltedigelen hører vi hjemme, sier Boine og Marion Palmer fra brygga i Hammerfest.

Nå skal Boines etniske musikk møte de ramsalte tekstene fra Palmers diktsamling «Utsatte strøk». I dag legger paret ut på miniturné, med musikere fra Finnmark og Afrika. Blant dem gitaristen Blondy Thiam, Maris ektemann siden 1998.

På små samfunnshus langs finnmarkskysten skal sjøsamen Palmer og innlandssamen Boine levere sine kulturelle debattinnlegg mot rasisme, intoleranse og historieløshet. Til bygder der uforsonlige konflikter mellom samer og nordmenn fortsatt lever.

Der ordførere blant annet nekter å heise flagget på Samefolkets dag.

Jeg var militant og utålmodig da jeg skrev mine første sanger, endringene skulle skje over natta. Uretten mot samene må rettes opp, men vi må ta tida til hjelp for å kunne leve sammen, sier Mari Boine nå.

Mistet språket


Mens Boine har hele verden som arbeidsplass, er Palmer en relativt anonym Finnmarks-dikter med bakgrunn fra filethallen.

- Da jeg vokste opp, trodde jeg det ikke fantes andre samer enn de som kastet lasso og drev med rein. Fornorskingen av oss sjøsamer var brutal og effektiv, forteller hun.

- Vi føler et slektskap. Begge har vi en smertefull historie å fortelle, vi ble opplært til å forakte vår egen bakgrunn. Sjøl tålte jeg ikke å høre joik. Men nå er jeg kommet til fred med meg selv, sier Boine.

<B>MARI OG MARION:</B> Mari Boine og Marion Palmer har noe på hjertet i debatten om samisk rett og identitet.