Mari Maurstad må tåle røff juling i tre måneder

Versjonen av «Vildanden» som ble for voldsom for Toralv Maurstad.

Toralv Maurstad og kona Beate Eriksen hoppet av «Vildanden».

Reddet av Mia og Sverre Regissør Stein Winge ble reddet av Mia Gundersen og Sverre Bentzen.

Prøvene er godt i gang på Riksteatret. Når ferien er over, gjenstår finpussen før ensemblet drar ut på en tre måneders turné.

- Toralv og jeg er gode venner. Men bearbeidelsen av Ibsen-stykket ble litt for mye for ham, sier Stein Winge.

- Steins galskap Men hjelpen var ikke langt unna. Den pensjonerte skuespilleren Sverre Bentzen (73) lot seg overtale:

- Jeg kunne ikke si nei til å være med på Steins galskap, sier Bentzen.

Sverre Bentzen har vært med på det meste ved en rekke norske teatre - men på turné med Riksteatret har han ikke på sin meget omfattende cv.

60 forestillinger Etter 53 år i bransjen har jeg ikke hatt lyst til å stå på en scene mer. Men å reise rundt med Riksteatret, frister, sier Bentzen - som ikke klarte å si nei.

Mia Gundersen er også glad for å få være med. Hun måtte stokke om på kabalen.

- Jeg er glad for å være med og synes fornyelsen av Ibsen-stykket er flott, sier hun - og reise rundt i Norge og spille 60 forestillinger er et rock'n'roll-eventyr hun ikke vil være foruten.

- Et forræderi Stein Winge har nå hele ensemblet bak seg i Henrik Ibsens bearbeidelse gjort han Bibbi Moslet og ham selv. Han sier at å spille 1880-talls versjon av Ibsen, er som å sette ham i museum.

- Hvis man gjør et stykke slik det var tenkt, er det et forræderi mot opphavsmannen. Det må bringes inn i sin samtid, sier Winge.

- Klassiske stykker overlever fordi de blir omgjort. Men jeg har full forståelse for at Toralv på 87 år ikke er helt bekvem med den oppdaterte rollen som Hjalmar Ekdals far.

Barnets rolle Han beskriver fornyelsen «Vildanden» som beskjeden. Det 130 år gamle psykologiske dramaet om Hjalmar Ekdal og hans familie foregår i 2013.

- Hedvig har fått en større plass, sier Winge, som mener det er viktig å sette søkelys på barnets rolle i familien.

Stykket er kuttet ned og strammet inn. Dagbladet har vært på prøvene og kan underskrive på at det så visst er kraft, spent og aktualitet i den gamle «anda».

FYSISK TEATER: Mari Maurstad som Gina Ekdal får et slag i ansiktet av sin mann, Hjalmar Ekdal, spilt av Jan Gunnar Røise. Bildeserie: Anders Grønnberg
TRØKKER TIL: Mari Maurstad og Jan Gunnar Røise som herr og fru Ekdal.
SANNHETENS ØYEBLIKK: Mari Maurstad og Jan Gunnar Røise i utagerende og sterke scener - med Hedvig på lur som vitne til voldsomhetene.
VOLDSOMT: Mari Maurstad og Jan Gunnar Røise tar'n helt ut. En røff utgave av klassikeren, dette.
GIR REGI: Stein Winge gir Mari Maurstad og Jan Gunnar Røise råd og vink.
HELE ENSEMBLET: Mari Maurstad, Jan Gunnar Røise, Hilde Stensland, Per Egil Aske, Joachim Calmeyer, Sverre Bentzen, Mia Gundersen, Tov Sletta og Even Rasmussen. Bak til venstre Stein Winge og regiassistent Jan Sælid.
STEPPET INN: Mia Gundersen og Sverre Bentzen steppet inn på kort varsel - ved siden bak Mari Maurstad.
STERKE FØLELSER: Per Egil Aske ( til høyre) som Gregers Werle og Jan Gunnar Røise som Hjalmar Ekdal.
FAMILIEDRAMA: Hilde Stensland som Hedvig i en scene der ting begynner å toppe seg - med Mari Maurstad, Jan Gunnar Røise, Per Egil Aske og Even Rasmussen.
SKREV OM: Bibbi Moslet har bearbeidet og modernistert stykket.