Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Maria (21) med Norges drøyeste russelåt: - Jeg håper folk synes låta er så grov og jævlig å høre på at de skjønner at det er satire

Maria Stavang (21) ble rystet og forbanna over russen. Da laget hun en egen russelåt.

LAGET SATIRELÅT: Humorist Maria Stavang (21) hørte den grove russelåten til russebussen «Playboy 2017», og reagerte sterkt. Da svarte hun med satirelåta «Verdiløs». Foto:  NRK
LAGET SATIRELÅT: Humorist Maria Stavang (21) hørte den grove russelåten til russebussen «Playboy 2017», og reagerte sterkt. Da svarte hun med satirelåta «Verdiløs». Foto:  NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har fått veldig mange gode tilbakemeldinger. Med en gang jeg snudde om på kjønnene vekket det oppsikt, sier den unge humoristen Maria «Piateed» Stavang (21) fra Loddefjord i Bergen til Dagbladet.

HUMORIST: Maria Stavang (21) fra Bergen. Foto: Privat
HUMORIST: Maria Stavang (21) fra Bergen. Foto: Privat Vis mer

Øverst på musikkstrømmetjenesten Spotify sin hitliste «Norway viral 50» troner nemlig låta hennes «Verdiløs». En ganske annerledes «russelåt» som på mange måter kan tyde på at det er drøyhet som får deg til topps i musikknorge.

«Du er en guttehore. Slikk meg under bordet. For nå har du blitt tretten, vis meg hakkespetten. (...) Det er vi som har kontroll nå. Du blir ikke hørt på, fordi du er verdiløs.», synger Stavang i sin satirelåt.

- En guttehore

Men sangen er laget som en kommentar, og et satirisk innlegg til debatten rundt russelåttekstlinjer som har rast som vanlig denne våren. Debatten dukket første gang opp våren for to år siden, da flere av låtene var vel så populære som de var kontroversielle, med flere millioner avspillinger på Youtube og Spotify.

«Er du 13, er du med. Når du suger, så gå ned», sang Solguden og Mannen i russelåta til russebussen «Playboy 2017» fra Bergen. En låt som fikk selv justisministeren til å sette foten ned.

- Vi har et problem i dette landet med at barn blir seksualisert. Jenter på 13 år er ikke sexobjekter. Punktum, sier sa Per-Willy Amundsen (Frp) til Dagbladet.

Videoen til «Verdiløs» er spilt inn i og rundt den fiktive jenterussebussen «Penishunters 2017».

- Jeg blir rystet og forbanna over at russen tar det så langt. Derfor ble «Verdiløs» laget, sier Stavang og fortsetter:

- Jeg skrev ikke sangen så drøy med en gang, men kom fram til at jeg måtte det for at den skulle ha noen effekt. Det er så alvorlig hvordan denne kulturen har blitt i Norge, sier hun, og forteller at sangen ble laget som en reaksjon på «Playboy 2017»-sangen.

- Skar seg helt

- Jeg hadde tenkt på denne sangen lenge, men da jeg hørte at noen sang om 13-åringer, da skar det seg helt. Jeg håper folk synes låta er så grov og jævlig å høre på at de skjønner at det er satire, sier Stavang.

Videoen til «Verdiløs» er allerede sett over 1,2 millioner ganger på Facebook, og får stor oppmerksomhet. Den er laget for NRK som mente kritikk mot dårlig russekultur var et viktig budskap, og takket ja til idéen til Stavang.

- Noen sender melding til meg om at det er tragisk at jeg vil ligge med neddopete 13 år gamle gutter, men det er jo litt bra at folk reagerer. Det gjør meg glad. For da har de sikkert reagert på andre russelåter også, sier Stavang.

Humoristen, som har flere titallstusen følgere på Facebook og Instagram, mener det er svært alvorlig at sanger, slik som «Playboy 2017» valgte å utgi, kan ende opp på topplistene på Spotify.

- De som lager disse grove russelåtene bringer fram en ukultur overfor folk sine unger og barn som sitter hjemme og surfer musikk. Det er ikke greit å synge om å voldta 13 år gamle jenter, men slike tekster begynner å bli en kultur. Det er forferdelig, sier Stavang.

«EGENTID»: Dagbladet Magasinet har laget en «Russelåt for voksne». Tekst: Anne Gunn Halvorsen /Låt: Tore Oellingrath / Vokal: Lone Lohne / Foto: Arkiv NTB Scanpix / AP / Dagbladet Vis mer