SLUTTER I FAST JOBB: Maria Amelie midt på Majorstua i Oslo da det stormet som verst rundt henne for fire år siden. Foto: Nina Hansen
SLUTTER I FAST JOBB: Maria Amelie midt på Majorstua i Oslo da det stormet som verst rundt henne for fire år siden. Foto: Nina HansenVis mer

Maria Amelie blir forfatter på heltid

Slutter som journalist.

Etter fire år som journalist i Teknisk Ukeblad (TU) har Maria Amelie (29), som ble rikskjendis da hun skrev bok om å være papirløs i Norge, sagt opp jobben.

- Jeg tenkte at jeg nå skulle gjøre noe annet etter fire år, siden dette var min første jobb.

Dette forteller hun i et telefonintervju fra et sted i Sørøst-Asiamed fagbladet Journalisten, der hun både ferier og skriver.

Papirløs i Norge Maria Amelie, eller Madina Salamova, som hun egentlig heter, toppe boklistene med boka «Ulovlig norsk», som kom ut i 2010.

Den handler om hennes liv som papirløs i Norge.

Salget har tatt seg kraftig opp etter at hun ble arrestert januar 2011 for å bli tvangsutsendt til hjemlandet Russland.

Fikk arbeidstillatelse Maria Amelie kom til Norge sammen med familien i 2002. Familien søkte om asyl, men fikk avslag. Hun studerte ved NTNU i Trondheim og tok bachelorgrad i sosialantropologi og mastergrad i teknologi og vitenskap.

Våren 2011 ble hun innvilget arbeidstillatelse i Norge.

I fjor lanserte hun sin andre bok, «Takk», som handler om tida på asylmottaket Trandum og den tøffe og vanskelige tida der.

- Jobbe med avsløringer - Jeg trodde jeg var på randen til å miste meg selv, og det er jo litt tidlig når man bare er 25 år, sa hun i et intervju for fire år siden.

- Den boka som vi skal gi ut nå er også journalistikk, og jeg vil fortsette å jobbe med avsløringer, sier hun til Journalisten.

Maria Amelie har ennå ikke fått norsk statsborgerskap. Men med permanent oppholdstillatelse risikerer hun ikke å ble sendt ut selv om hun dropper fast jobb, skriver Journalisten.