Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Maria Amelie invitert tilbake til Lillehammer

Litteraturfestivalen vil ha henne som hovednavn.

TILBAKE I MAI? Selv om den papirløse asylsøkeren Maria Amelie blir sendt ut av Norge, kan hun komme tilbake i mai som hovednavn på Norsk Litteraturfestival. Maria Amelie sa allerede før pågripelsen ja til å delta på Bjørnsonfestivalen i august. Foto: Berit Roald / Scanpix
TILBAKE I MAI? Selv om den papirløse asylsøkeren Maria Amelie blir sendt ut av Norge, kan hun komme tilbake i mai som hovednavn på Norsk Litteraturfestival. Maria Amelie sa allerede før pågripelsen ja til å delta på Bjørnsonfestivalen i august. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Det var etter et foredrag på Nansenskolen på Lillehammer at den papirløse, men velintegrerte innvandreren og forfatteren Maria Amelie (25) ble pågrepet av politiet onsdag kveld for deportasjon til Russland.

Nå inviterer Nansenskolens nabo og nære samarbeidspartner, Norsk Litteraturfestival, Marie Amelie tilbake til Lillehammer som hovedgjest under årets festival.

- Maria Amelie har lenge vært et aktuelt navn for oss. Hun ble naturligvis ekstra aktuell etter det som skjedde denne uka, sier festivalsjef Kjersti Stenseng til Dagbladet.

Er allerede booket til Molde Stenseng viser til at festivalen ønsker å være en arena for viktige stemmer.

- Dette er en forfatter som målbærer et budskap på vegne av mange som ikke selv kan delta i den offentlige debatten. Hun er tøff, modig og benytter seg av ytringsfriheten sin selv om det får konsekvenser for henne, sier Stenseng.

Allerede før pågripelsen denne uka, var Maria Amelie booket til Bjørnsonfestivalen i Molde i august. Der er det blant annet meningen hun skal holde tale i parken - de såkalte «folketalerne» er blant festivalens arrangementer som tradisjonelt trekker mye folk.

- Vi håper fortsatt hun får komme til oss. Ideellt sett er det kommet til en løsning innen da, som gjør at hun får bli i Norge, sier festivalsjef Silje Engeness.

Regner med å få «ja» Nå er Litteraturfestivalens henvendelse formidlet til 25-åringens advokat Brynjar Risnes via hennes forlag.

- Vi regner med at hun takker ja dersom hun har anledning. Så får vi bare se hvor hun er på de tider - om hun er i Norge eller om hun må komme på besøk, sier informasjonssjef Alexander Opsal i Pax forlag.

Støtte Kjersti Stenseng legger ikke skjul på at invitasjonen fra Litteraturfestivalen på Lillehammer er en støtteerklæring.

- Hvis vi eller Nansenskolen kan bidra til å få Maria Amelie tilbake til Norge, vil vi jobbe for det, sier Stenseng.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling