Maria har skrevet det beste ungdomsdiktet

Men hvor er hun?

(Dagbladet.no): Hun er kåret til månedens poet i Skolekammeret for desember, men Maria er ingen steder å finne. Vil du sende en e-post til en annen Maria, nemlig maria.borja[at]dagbladet.no?

Hun gikk forbi de fire desemberfinalistene, som blant annet besto av «veteraner» som Eirik Wixøe Svela og Lars Haga Raavand.

- Veldreid, presist og stramt

«Ode til Oda» er et dikt om tid, drøm og virkelighet. Tida beveger seg over tre plan: Oda Krohgs periode på slutten av 1800-tallet, Greta Garbos trettitall, og den nærværende virkelighet med iboende angst for det som «kommer senere». De to første tidsplanene er forgangne og representerer du-personens drøm og minner. Perspektivet ligger i nåtida. Første strofe begynner og slutter med to varianter over det samme («så er du først», «dette er først»). Dette skaper forventninger hos leseren, og runder av uskyldsfasen.

Neste fase består av drømmen om, lengselen etter, og identifikasjonen med 30-tallets (Greta Garbos) opphøyde og attraktive stilrenhet og eleganse. Mot slutten av diktet lar poeten fortidsdrømmen vike for den bokstavelig talt mer påtrengende nåtida «... full av fingeravtrykk og gjerningsmenn.», men banker til slutt fast at «dette er etterpå».

Diktet blir dermed stående som et fargerikt, dynamisk og litt humoristisk bilde av et sinns lengsler. Veldreid, presist og stramt. Som et timeglass.

For juryen,

Kristian Rishøi

Skolekammeret

Det kommer inn om lag 500 dikt til Skolekammeret i måneden. Etter hvert månedsskifte møtes juryen for å kåre en «vinner», som mottar boka «Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund.

Juryen består av Kristian Rishøi, Niels Schia og Maria Børja.