Maria sjarmerer USA

- Det var overveldende å møte Washington. Det meste stemte med det jeg tidligere har sett på film, sa en ydmyk Maria Solheim etter sitt første møte med USAs hovedstad.

Det er langt fra Alsvåg i Vesterålen til verdensmetropolen Washington, som lørdag tok imot «gullstrupen fra Vesterålen» med trampeklapp etter en flott konsert i kjellerrestauranten Andalu i sentrum av Washington.

Tross sine 20 år er Maria Solheim i ferd med å befeste sin stilling som en fremadstormende norsk artist. Og den norske ambassaden i Washington fant henne interessant nok til å satse på stortalentet i sin kulturmønstring før jul.

- Dette er den eneste opptredenen her i Washington som er helt og fullt min egen, sier Maria Solheim til NTB etter en meget vellykket opptreden for et ungdommelig publikum, som høylytt ga uttrykk for sin begeistring.

Mandag er det tilbake til Norge, og etter noen få konsertoppdrag bærer det rett til Alsvåg og nordnorsk adventsmørke, før julen skal feires i Trondheim.

Synger i kirken

Men søndag sang «gullstrupen» under gudstjenesten i den lutherske kirken i Washington, der også kronprinsesse Mette-Marit var til stede. Senere på dagen var det opptreden på Union Station der kronprinsessen åpnet en utstilling av norsk designkunst.

Til tross for jetlag og anstrengende program før Washington-oppholdet, var Maria Solheim full av begeistring etter konserten lørdag, og ga entusiastisk uttrykk for hvor glad hun var over å være i USA for første gang.

Hun har nettopp avsluttet en turné i Tyskland og bare etter noen få timer i Norge ble kursen satt mot Washington.

- Turneen i Tyskland er min største opptreden utenlands, selv om jeg tidligere har hatt enkeltopptredener både i Sverige og England, sier en «verdensvant» Maria Solheim på beskjedent nordlandsk.

- Vi kom fredag, og i dag lørdag har vi fått en fin omvisning i byen. Vi har sett Det hvite hus og Pentagon, og jeg er overveldet av hvor mye historie denne byen inneholder, sier Maria.

- Så mye historie

- Hvis jeg skal trekke fram noe bestemt, må det være at det er så mange personer og så mye historie i denne byen som jeg ikke kjenner, legger hun til.

- Fantastisk, sier Philip O'Brian som NTB møtte både før og under konserten. Han er over middagshøyden, men lot seg fascinere av den ungdommelige gløden til Maria Solheim.

Han var ikke den eneste. «Hun har en stor fremtid foran seg» og «hvilken stemmeprakt» var karakteristikker NTB kunne notere seg under en liten meningsmåling etter konserten.

Den norske ambassaden, som var hovedansvarlig for arrangementet, var full av lovord, og ambassadør Knut Vollebæk var enig. Den norske kulturmønstringen kunne notere seg for enda et vellykket arrangement.

(NTB-Ole L. Nymoen)

SPILTE I WASHINGTON:</B> Maria Solheim sjarmerte.