Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mariah Carey håver inn på julehiten hun bare brukte 15 minutter på å lage

Den 23 år gamle julehiten «All I Want For Christmas Is You» har til sammen sopt inn over 500 millioner kroner.

TJENER GODT: Mariah Carey tjener seg søkkrik på julelåta «All I Want For Christmas Is You». FOTO: NTB Scanpix
TJENER GODT: Mariah Carey tjener seg søkkrik på julelåta «All I Want For Christmas Is You». FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For 23 år siden satte artisten Mariah Carey seg ned, i kun 15 minutter, og skrev det som skulle bli en verdensomspennende julehit. Den tjener hun fortsatt gode penger på.

Denne uka klatret Mariah Careys «All I Want For Christmas Is You» opp blant de ti mest solgte låtene i USA, på hitlista US Billboard Hot 100. I Australia er den nummer 11 på denne ukas liste, mens den er nummer fem i Storbritania, skriver News.com.

Ifølge The Economist har låta tjent inn over 60 millioner dollar siden den ble gitt ut, noe som tilsvarer over 500 millioner norske kroner. Det er solgt over 16 millioner eksemplarer av låta. Ifølge The Telegraph er dette også den julelåta som har hatt størst suksess i Storbritannia, og er den 11. mest solgte singelen noensinne.

Flere coverversjoner

Carey laget låta sammen med Walter Afanasieff, og på et kvarter hadde de snekret sammen både låtas akkorder, struktur og melodi. Den ble skrevet til artistens første julealbum, «Merry Christmas», som kom ut i 1994, og som inneholdt en blanding av coverlåter og egenprodusert materiale.

Siden den gang er det gjort utallige cover-versjoner av «All I want for Christmas». Mariah Carey har selv gitt ut sangen på nytt, og medvirket i coverversjoner, blant annet med Justin Bieber på hans album «Under the Misteltoe» fra 2011.

Diva

I tillegg til musikken, er Carey også kjent for sin divaoppførsel, og har gjennom hele sin karriere skapt overskrifter for hvordan hun har oppført seg på scenen.

Historier om overdådig pengebruk, en rekke småegoistiske uttalelser og elleville backstage-krav har også bidratt til stempelet.

Til magasinet Paper sa hun i september at hun erkjenner at hun av og til kan være litt «intens».

- Det handler om hvem jeg slekter på. Moren min (Patricia Hickey) er operasanger, og der snakker vi virkelig diva. Når folk påstår at de har divanykker, sier jeg bare: «Kjære deg, du har ikke vokst opp med moren min». Jeg mener det som et kompliment, altså.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!