Mariah Carey til Nobel-festen

Tidenes stjernelag er klar for Nobel-konserten: Mariah Carey, Boyz II Men, Sinead O'Connor, Harry Connick Jr, Jewel, Emmylou Harris og Youssou N'Dour. Hyllesten til vinneren av årets fredspris, Jodi Williams, vil bli vinterens største TV-show i Europa.

De populære amerikanske artistene Mariah Carey og Harry Connick Jr. - er nå klare for den store Nobel-konserten i Nationaltheatret 11.desember. Carey, som har solgt 86 millioner plater, valgte å være med på prisutdelingen i Oslo framfor et stort UNICEF-ball i New York. Connick Jr. har for øvrig med seg hele 35 personer på scenen. Connick Jr. har solgt 15 millioner plater.

Boyz II Men, Emmylou Harris, Sinead O'Connor, Jewel og Yossou N'Dour ble klare for noen uker siden. Boyz II Men, som for tida er svært populære i USA, kommer direkte fra Japan - og avslutter sin verdensturné med Nobel-konserten. Emmylou Harris er den artisten prisvinneren Jodi Williams selv har valgt ut til konserten.

Opptrer sammen

Av artistene er det bare Sinead O'Connor som har vært med en gang før. Det var i 1994, da prisen ble tildelt PLOs leder Yassir Arafat, Israels utenriksminister Simon Peres samt den nå avdøde israelske statsministeren Yitzhak Rabin.

De norske artistene Anne Grete Preus, trompetisten Nils Petter Molvær samt Sølvguttene vil dessuten ha en egen avdeling under den to timer lange festkonserten.
- Det jobbes nå med å få noen av artistene til å framføre noe sammen, forteller Nobelinstituttets Geir Lundestad og NRK-produsent Odd Arvid Strømstad til Dagbladet. De to er overveldet over responsen - som de innrømmer kom raskere enn ventet.

Den noble tanken var at konserten skulle bygges opp sakte, men sikkert fram mot prisens 100-års jubileum i 2001.

- Men «Nobel»-navnet skaper oppmerksomhet internasjonalt. Det drar vi stor nytte av, fortsetter Strømstad, som sammen med assisterende produsent Stine Ore har merket større interesse for å være med etter fjorårets suksess.

Vinterens største

I fjor ble konserten overført gjennom 35 TV-selskaper til hele 500 millioner husstander over hele verden, deriblant de største produsentene av landminer. I år er den erfarne produsenten Odd Arvid Strømstad overbevist om at dobbelt så mange TV-selskaper vil kjøpe programmet.

- Det skal jeg gjerne vedde på, sier han til Nobel-direktør Lundestad og smiler.

- Arrangementet er på alle vis sjeldent i europeisk sammenheng. Dette er avgjort vinterens største TV-arrangement, fortsetter produsenten.

- Hvordan har dere tenkt å «toppe» framtidas konserter etter denne stjernegallaen?

- Vi medgir at det kan bli vanskelig, men det kan vi nesten ikke tenke på. Nå gleder vi oss bare over at vi har fått disse artistene til konserten, sier Lundestad. Han er svært overveldet og glad over responsen fra artistene - som ikke får honorar for å delta på arrangementet.

- Dette hjelper oss med å få ut budskapet til prisvinnerne. Det har stor betydning for prisen og arbeidet til prisvinnerne, sier Lundestad.

Flere programpakker

Odd Arvid Strømstad har sammen med Bentein Baardson ansvaret for den gedigne TV-produksjonen, som det skal lages flere programpakker ut av. To amerikanske TV-selskaper vil sende to og en halv time fra fredsprisutdelingen.

Supermodellen Stephanie Seymour er vertinne for programmet som spesiallages for det amerikanske TV-publikummet.
Ellers har Strømstad ansvar for å redigere et program på 55 minutter samt ett på 80 minutter som skal tilbys verden for øvrig. På disse programmene er det verdens første kvinnelige president, islendingen Vigdis Finnbogadottir, som vil ha vertinnerollen.

Amerikanske CNN produserer og sender direkte et eget fredsprisprogram fra Oslo rådhus 10.desember. Dette programmet er for øvrig åpent for publikum.

Se også side 16 og 17.