Marianne Faithfull til Haugesund

Spiller prostituert i ny film.

(Dagbladet.no): Den 35. internasjonale filmfestivalen i Haugesund starter til helga. I dag ble det klart at rockeikonet Marianne Faithfull (60) vil være til stede under festivalen.

- I år kan vi helt klart slå fast at stjernene kommer til Haugesund, sier festivalsjef Gunnar Johan Løvvik. 

Loe-filmatisering åpner

Faithfull  har helt siden sekstitallet hatt en parallell karriere som skuespiller for både TV, teater og film ved siden av musikken. I sin siste film «Irina Palm» spiller Faithfull en kvinne som i økonomisk desperasjon prostituerer seg for å finansiere barnebarnets livsviktige medisinske behandling.

«Irina Palm» blir avslutningsfilm i Haugesund, og fra før er det kjent at Petter Næss\' Erlend Loe-filmatisering «Tatt av kvinnen» åpner ballet.

Andre filmer i hovedprogrammet er blant annet Gullpalme-vinneren «4 måneder, 3 uker og 2 dager», Ian Curtis-biografien «Control», Roy Anderssons «Du levende», «Inland Empire» av David Lynch og danske «Kunsten å gråte i kor».

Også «A Mighty Heart» med Angelina Jolie, omdiskuterte «Persepolis», den kritikerroste Pixar-filmen «Rottatouille» og Michael Moores «Sicko» er blant filmene som blir å se i Haugesund.

Skvises av de store

TIL HAUGESUND: Marianne Faithfull (60). Foto: SCANPIX
TIL HAUGESUND: Marianne Faithfull (60). Foto: SCANPIX Vis mer

Programsjef Håkon Skogrand sier han er strålende fornøyd med et variert program, men er samtidig irritert over at det har blitt så vanskelig å få vist nye nordiske filmer.

- Problemet er at de store festivalene forlanger eksklusivitet og verdenspremierer. Vi ønsket for eksempel å vise en islandsk film som hele Island har sett på kino, men som vi ikke får fordi Toronto vil vise den først. Det er helt uhørt, sier Skogrand til Dagbladet.no.

Også Bille August kommer til Haugesund til uka, opplyste filmfestivalen på pressekonferansen i dag. Den danske regissøren er aktuell med filmen «Farvel Bafana», som skildrer Nelson Mandelas innflytelse på den i utgangspunktet rasistiske, hvite fangevokteren som hadde et spesielt ansvar for å passe på ham i fengselet på Robben Island.

Erling Borgen tar også sin nye film, «I skyggen av Statoil» til Haugesund. Den skal vises på TV 2 seinere i høst, og er den tredje filmen i «Det uskyldige Norge»-trilogien.

Reppen som norsklærer

Av andre filmer man kan være spent på - sett med norske øyne - er blant annet tyske «Der Letzte macht das Licht aus!», om en gruppe tyske bygningsarbeidere som bestemmer seg for å dra til Norge for å jobbe.

De drar på norskkurs, der en lærer spilt av Iren Reppen venter.

I «Falskmyntnerne i Sachsenhausen» møter vi den jødiske falskmyntneren Salomon Sorowitz som blir sendt til den fryktede konsentrasjonsleiren. Her skildres også skjebnen til en norsk jøde, og hans datter kommer også til Haugesund for å snakke om faren.

I seksjonen Videorama er det funnet plass til «Maktens rus» - den mye omtalte filmen som er basert på Eva Jolys etterforskning av Elf-skandalen i Frankrike.

Se hele Haugesund-programmet her!

TIL HAUGESUND: «Control», om Joy Division-vokalist Ian Curtis.
ÅPNER I HAUGESUND: «Tatt av kvinnen».
TIL HAUGESUND: Gullpalmevinneren «4 måneder, 3 uker og 2 dager».
TIL HAUGESUND: Michael Moores «Sicko».