Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2: «Århundrets stemme»

Marianne Sveen ute av «Århundrets stemme»

50-tallet ble tolket i fjerde runde. Vi anmeldte låt for låt.

UTE: Marianne Sveen (t.v.) måtte forlate «Århundrets stemme» på TV 2 i kveld. Her med programleder Guri Solberg. Foto: TV 2
UTE: Marianne Sveen (t.v.) måtte forlate «Århundrets stemme» på TV 2 i kveld. Her med programleder Guri Solberg. Foto: TV 2 Vis mer

TV: Marianne måtte, overraskende for mange, forlate konkurransen i kveld.​

Hits fra ti tiår tolkes i dette TV 2-programmet, der åtte artister i kveld ble til sju. Hva husker vi fra 50-tallet, tiåret da rocken ble født? Her er vår vurdering av kveldens tolkninger (orignalartisten i parentes):

Chris Medina : «Shout» (The Isley Brothers)

The Isley Brothers har en over 50 år lang karriere, og har vært innom både R&B, soul, funk og blues. Så seint som i fjor ga de ut et album med Santana!

Marianne Sveen ute av «Århundrets stemme»

Chris har valgt en låt fra bandets albumdebut i 1959, og det er et klokt valg. Settingen er perfekt: Et godt band, to korister og en miks av rock, R&B, gospel og soul. Chris tror han befinner seg på 50-tallet! Han bruker stemmen riktig og godt, han danser og har det rett og slett fint på scenen. En flott start.

Daniel Owen: «Fly Me To The Moon» (Kaye Ballard)

Daniel kjører trygt i kveld også. Kaye Ballard gjorde den første innspillingen av denne i 1954 under tittelen «In Other Words», men den er mer kjent med tittelen «Fly Me To The Moon» med blant andre Frank Sinatra ti år seinere.

Marianne Sveen ute av «Århundrets stemme»

Ingen forventer at unge Daniel skal ha Sinatra-kvaliteter, men han har mye å hente på andre områder også. Han sliter fortsatt med nervøsitet, stemmen er svak og pregløs, og han lever nok farlig i dag.

William Hut: «The Wonder Of You» (Ray Peterson)

Denne ble først kjent med Ray Peterson i 1958 og er spilt inn av flere, men det er nok Elvis Presleys versjon fra 1970 som sitter lengst fremme i hjernebarken.

Marianne Sveen ute av «Århundrets stemme»

William har kjørt ballader hele veien, og jeg venter fortsatt på at han skal bruke flere av fargene på palletten. Men sjøl om han igjen er i balladeland, velger han i hvert fall en låt som passer perfekt til ham. Han spiller til og med med en tidsriktig gitar, og ser veldig bra ut. Synger bra gjør han også. Men jeg vil at du skal utfordre mer, William. Gi oss litt guts!

Marianne Sveen: «Sugarfoot Rag» (Ella Fitzgerald)

Selvfølgelig skal Marianne synge Ella!

Marianne Sveen ute av «Århundrets stemme»

Hun er den som har gjort de mest spennende valgene i konkurransen, og denne kvelden er ikke noe unntak.

Hun har valgt en vanskelig sang. Det går raskt unna, men hun har vist at hun liker utfordringer. Og - hun henger med og mestrer det meste her, fra iscenesettelse til sang og innlevelse.

Frida Ånnevik: «Kjæm du i kveld» (Alf Prøysen)

Et helt naturlig valg for Frida, som er fra «nabolaget» til Prøysen (Hamar). Hun har til og med fått Prøysenprisen (2015), og tolket denne sangen fra 1950 i en Prøysen-forestilling i 2014.

Marianne Sveen ute av «Århundrets stemme»

Men her lever hun kanskje farlig. Er det slik folket vil ha Prøysen? Hun har valgt en helt annen tilnærming enn «han Alf», og viser at denne konkurransen kan være noe mer enn karaoke. Hun tolker med stor t, og leverer en versjon, med melodi av Helge Lien, med jazzfeeling og flotte fraseringer.

Øyvind Elgenes: «Folsom Prison Blues» (Johnny Cash)

En av de mest kjente låtene til Johnny Cash, spilt inn i 1956. Den er inspirert av en film om Folsom-fengselet – og udødeliggjort gjennom hans egen opptreden i fengselet i 1968.

Marianne Sveen ute av «Århundrets stemme»

Elg leverer en versjon tro mot originalen, så her er vi mer i «karaoke-land» igjen. Han gjør ingen feil, og gjennomfører med stil. Men så veldig spennende blir det ikke. Snubler litt i teksten gjør han også, som det blir påpekt også fra panelet. Men Elg hører hjemme i dette selskapet og kan plutselig overraske.

Jannike Kruse: «Jailhouse Rock» (Elvis Presley)

Åpningspotpurriet inneholdt riktignok både Elvis og Chuck Berry, men det ville vært underlig å dokumentere 50-tallets hit-historie uten å ta med en av Elvis' mest kjente sanger.

Marianne Sveen ute av «Århundrets stemme»

Valget falt på en låt signert radarparet Jerry Leiber og Mike Stoller. Men er dette noe for Jannike? Hun traff ikke helt blink med sin TNT-tolkning forrige lørdag. Her går det mye bedre.

Når så du en sist en kvinnelig artist synge «Jailhouse Rock»? Jeg skjønner ikke helt hvorfor hun velger denne type låter, men hun fikser det! Her kommer musikalartisten i henne fram. Hun har bevegelsene inne, i en opptreden inspirert av den kjente videoen til låten. Hun danser like godt som hun synger, så da kan vi vel ikke forlange så mye mer?

Eirik Søfteland: «I Put A Spell On You» (Screamin’ Jay Hawkins)

Tor Endresen og Silya gjorde denne som duett i «Hver gang vi møtes», uten særlig hell. Den ble masete.

Marianne Sveen ute av «Århundrets stemme»

Originalen ble ingen hit, men en «haug» med andre artister har også spilt den inn. Hawkins’ omgang med bl.a. kister og hodeskaller gjorde dessuten at han ble kjent som en av de første «sjokkrockerne».

Eiriks opptreden er ikke like outrert og sjokkartet, men han lager musikketater av dette - der han nærmest duellerer med en danser. Han har ikke den samme «djevelske» framtoningen som Screamin' Jay, men beholder den noe stakkato framføringen. Det er vanskelig å se for seg hvordan den kan gjøres veldig annerledes enn dette.

Det er neppe tilfeldig at Eirik avslutter årets program. Han beviser igjen at han fikser det meste!

Lørdag 7. april er det 2000-tallet som skal «behandles» av de sju resterende artistene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling