Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Marias triumf

En blomst folder seg ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CD: Maria Mena er allerede en etablert artist, til tross for at hun ennå ikke er fylt 20. Det virker som om hun har vært i norsk musikkliv i årevis, men det bare snaue fire år siden vi hørte om henne for første gang. Til gjengjeld har hun vært synlig i rampelyset - og det er helt fortjent. På sin tredjeplate konsoliderer Maria Mena sin stilling som en tydelig og markant singer/songwriter. Det betyr at «Apparently Unaffected» er Maria Menas beste utgivelse så langt. Her folder hun seg virkelig ut som den blomsten vi hele tida har visst at hun er. Det er også en mer moden plate, selv om hun hele tida har overrasket og imponert oss med hvor voksen en tenåring kan være.Maria Mena har en eiendommelig evne til å utvikle seg og variere det feminine poplandskapet hun opererer innenfor, et stykke musikalsk jord artister som Alanis Morissette og Rickie Lee Jones har vært med på å utforme. Vi kan fremdeles høre Morissette i oppbygningen av arrangementene, i vendinger og temperatur, men mye mindre enn før. Mena tør på «Apparently Unaffected» å slippe mer av sine musikalske ankerfester, priser avdriften og stoler på egne krefter.

Ærlig og frekk

«Apparently Unaffected» er en variert og til tider rocka plate, selv om den har mange myke sider med akustiske instrumenter og strykere. Maria Mena formidler for alvor sin varme, følsomme soulvokal. Jeg er glad for at hun ikke har falt i Norah Jones/Katie Melua-fella og laget pop\'n\'mykjazz, som sikkert kan virke forlokkende på plateselskap og produsenter med hennes utgangspunkt.Det som gjør albumet så flott, er kombinasjonen av gode og iblant glimrende melodier, vekselvis rastløs/stillfaren framdrift, spenstige arrangementer, smakfulle detaljer - og ikke minst hennes stemme. Den har åpnet seg i overtoner og rommer et stort følelsesregister.Tekster har alltid vært viktig for Maria Mena. Hun er personlig og uttrykker seg voksent om everyday life . Her er en ung kvinnes bekjennelser og betraktninger om relasjoner, frustrasjoner og kjærlighet. Hun er både ærlig og frekk, så dette kan jeg meget godt like.

Solid utvikling

Maria Mena skrev kontrakt med plateselskapet som 15-åring. Året etter kom debuten «Another Phase» (2002), en sjarmerende plate fra en uferdig artist. Vi fikk radiohits av enkle, fengende og lite sofistikerte låter som «My Lullaby», «Free» og «Blame It On Me» «Sleep To Dream».På annenalbumet «Mellow» (2004) er ikke lenger vokalen så endimensjonal. Den virker mørkere, mer sår og kommuniserer innholdet bedre. Dessuten låter plata på alle måter saftigere, ikke minst hiten «You\'re the Only One» er direkte og frisk.Hun smakte litt på USA, fikk vist seg fram på tv og havnet på Billboard-lista, uten at lanseringen ble den suksessen man kanskje håpet. Med «Apparently Unaffected» fortjener hun å bli stjerne på alle kontinenter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!