Marie (22) sensurert av rektor

Da rektor Emil Fedida oppdaget hvilke bilder fotokunsteleven Marie Kristiansen hadde levert, stanset han trykkingen av skolens utstillingskatalog umiddelbart.

Katalogen skulle ledsage en utstilling som åpner i Oslo rådhus i morgen, der avgangselevene ved Oslo Fotokunstskole stiller ut.

Marie Kristiansen (22), datter av filmskaperne Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen, er blant de 17 som stiller ut. Hun er skuffet og overrasket over rektors sensur:

- Jeg ble innkalt til rektor og fikk beskjed om at han ikke ville innestå for slike bilder utenfor Norges grenser. Han mente de var politisk altfor drøye, hevder Kristiansen.

Trakk katalogen

Først besluttet rektor Emil Fedida å trykke utstillingskatalogen på nytt, med to blanke sider der bildene til Marie Kristiansen skulle stått. Men i går trakk han hele katalogen.

Rektor og elev raser nå mot hverandre.

- Marie må stille ut hva hun vil i Oslo rådhus. Men jeg skal ikke ha slike bilder i min katalog. Jeg eier og driver skolen, og jeg nekter å bruke 30000 kroner på en katalog jeg ikke innestår for. Katalogen skal fungere som et utstillingsvindu for skolen vår internasjonalt. Og det Marie leverer med disse bildene, er ikke fotokunst, hevder rektor.

- Hva er det da?

- Bare helt latterlig. Jeg kan ikke ta det seriøst. Marie gir inntrykk av å formidle smerte og lidelse gjennom to kvinner, den ene palestinsk og den andre muslimsk. Men her er ingen ekte lidelse. Det ser ut som porno, mener Fedida.

«Falske modeller»

- Du kommer opprinnelig fra Marokko, er du selv muslim?

- Jeg er ikke muslim og reagerer utelukkende på det kunstneriske.

Det er skammelig å blande seksualitet inn i et folks smerte og lidelse. Det er jo ingenting som er ekte her. Modellene er falske. Marie har aldri vært i landene hun skildrer. Hun skulle ha brukt ekte objekter i ekte situasjoner. Slik som her, sier Fedida og viser Dagbladet en fotokunstkatalog om en thailandsk hore.

- Og hva mener Marie med dette? spør rektor og peker harmdirrende på den tilsynelatende palestinske og nakne kvinnen med «Israel» påmalt med leppestift nederst på ryggen - med s-en erstattet av et hakekors.

- Ikke alle israelere er sånn. Dette går ikke an, slår Fedida fast.

Han viser også til bildet av den pianospillende «jøden» under det amerikanske flagget:

- Jeg hadde forventet mer av datteren til to framtredende kunstnere. Dette bildet er bare uttrykk for borgerlig jåleri. Marie iscenesetter noe som ligger utenfor hennes egen erfaring, og dermed blir bildet bare en klisjé. Norge er også en pianospillende slave av USA. Jeg vil anbefale Marie å «rydde hjemme» først. Det finnes mer enn nok å gripe fatt i i Norge, og det har hun iallfall forutsetning for å forstå, mener rektoren.

Emil Fedida har eid og drevet Oslo Fotokunstskole i 15 år. Han sier han aldri har sett noe liknende.

- Marie har talent. Men dette er ikke provoserende. Det er bare lettvint og uinteressant.

Stilt ut i USA

- Jeg hadde forventet at enkelte publikummere ville reagere. Men det føles absurd å bli sensurert av rektor. Jeg har jo hatt veiledere fra skolen som har fulgt og støttet prosessen min fram mot det ferdige resultatet, sier Marie Kristiansen.

Hun framhever at bildet av burkakvinnen tidligere har vært stilt ut i USA, og at rektor Fedida var kjent med motivet.

- Bildet av kvinnen med palestinaskjerfet og hakekorsmotivet kjente han ikke til. Og han overreagerer. Jeg mener heller ikke at alle jøder er som nazistene. Jeg brukte hakekorset som et symbol. Og med hele fotoserien jeg stiller ut, forsøker jeg å gi uttrykk for følelser om verden i en periode som det er vanskelig for unge mennesker å orientere seg i.

Marie imøtegår også rektors krav til ekthet:

- Fotokunst, som all annen kunst, åpner for frihet. Jeg har ikke vært der, men jeg lever jo i denne verden og forsøker å orientere meg.

Etter Oslo Fotokunstskole skal Marie studere ved Glasgow School of Arts and Design i Skottland.

- Jeg ble antatt blant annet ved hjelp av disse bildene, sier hun.

SENSURERT: Billedserien «Tro, håp og kjærlighet» er Marie Kristiansens bidrag til utstillingen i Oslo rådhus. Dagbladet trykker i dag fire av de fem bildene som Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansens datter stiller ut.
UØNSKET KUNST: Dette bildet av en kvinne som kler av seg burkaen, ble for sterk kost for rektor Emil Fedida ved Oslo Fotokunstskole, som nektet å trykke bildet i katalogen for elevutstillingen.
PALESTINSK LIDELSE: Rektor nektet å trykke bildet av en kvinne med inskripsjonen «Israel» på korsryggen og s'en utformet som et hakekors.
PEDOFILI: Thaigutten og presten er Maries kommentar til pedofili-rystelsene i den katolske kirke. «Presten» ageres av Maries far, Terje Kristiansen.
SPILLER PÅ LAG: En pianospillende jøde og det amerikanske flagget skal illustrere det tette samspillet mellom Israel og USA.