Anmeldelse: Anne Hege Simonsens - «Kjærlighet og mørke»

Marie Hamsuns liv var herjet av sjalusi, ensomhet og nazisme

Omsider har også dikterens kone fått sin biografi.

PÅ NØRHOLM: Dette fotografiet valgte Marie Hamsun til omslaget på sin erindringsbok «Regnbuen». Hun var ellers kjent for sine bestselgende barnebøker, som hun skrev på 1920- og 1930-tallet. Foto fra boka: Anders Beer Wilse, Norsk Folkemuseum.
PÅ NØRHOLM: Dette fotografiet valgte Marie Hamsun til omslaget på sin erindringsbok «Regnbuen». Hun var ellers kjent for sine bestselgende barnebøker, som hun skrev på 1920- og 1930-tallet. Foto fra boka: Anders Beer Wilse, Norsk Folkemuseum. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange såkalte dikterhustruer har skrevet bøker om sine menn. Jeg kan ikke komme på et eneste eksempel på det motsatte. Marie Hamsun skrev to bøker om sin berømte ektemann Knut. Men hun ventet til han ikke lenger var i live.

Bøkene om Knut Hamsun og hans diktverk er nærmest et eget, lite bibliotek. Marie derimot, er bare skildret i én bok, og den har viktige mangler. Anne Hege Simonsen har nå gjort norsk kulturliv en stor tjeneste og skrevet den første, helhetlige biografi om denne omstridte kvinnen.

Venninnebrev

Simonsen har hatt nye kilder til rådighet, ikke minst brev som forteller mye om Marie Hamsuns personlighet og utvikling. Mangeårig brevveksling med venninnene Aslaug Hauge og Cecilia Aagaard kaster sterkt lys over stort og smått. Som Simonsen skriver:

«Venninnebrev er en enestående kilde for en biograf fordi de ofte handler om alt mellom himmel og jord. I det ene øyeblikket er det ekteskapsfrustrasjoner og bekymringer for barn som utveksles, i det neste er det råd om slanking, hetetokter, matoppskrifter eller hagestell. Og altså politikk

Hvis Ap-folk skulle trenge en kniv under landsmøtemiddagen, kan de trolig bare trekke en ut av ryggen på sidemannen

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer