Seriebedrageren Marie Madeleine Steen

Marie Madeleine har bedratt folk i over 26 år. Slik vinner hun deres tillit

Hun beskrives som sjarmerende og ekstremt manipulerende. Det fikk også dokumentarist Krister Moltzen erfare, da han skulle lage podkast om seriebedrageren.

12 ÅR SIDEN: Marie Madeleine Larsen - alias Maria Kristoffersen - på Bygdøy sommeren 2005. Foto: Privat
12 ÅR SIDEN: Marie Madeleine Larsen - alias Maria Kristoffersen - på Bygdøy sommeren 2005. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hennes spesialitet er å spille på folks barmhjertighet ved å fortelle triste og tragiske historier. De som er blitt lurt av henne, beskriver en kvinne som er særdeles veltalende, sjarmerende - og ekstremt manipulerende.

Ved å lyve om triste og tragiske historier, oppnår Marie Madeleine Steen (60) å få både oppmerksomhet og omsorg - og håndfast hjelp i form av penger, klær og losji.

Hun fikk sin første dom i 1992 og har siden den gang vært dømt for en rekke bedragerier, både i Norge og i Sverige. Mandag morgen ble den norske seriebedrageren Marie Madeleine Steen - tidligere Larsen - pågrepet og varetektsfengslet i Danmark, mistenkt for bedrageri i en rekke saker.

- Nekter straffskyld

Ifølge VG har politiet i Nordsjælland sendt 13 straffbare forhold til påtalemyndigheten, som har avventet beslutning om tiltale.

FAKSIMILE: I ukebladet Se og Hør i 2001 sto kvinnen fram som angrende synder. Intervjuet ble gjort da hun satt fengslet i Sverige.
FAKSIMILE: I ukebladet Se og Hør i 2001 sto kvinnen fram som angrende synder. Intervjuet ble gjort da hun satt fengslet i Sverige. Vis mer

- Politi har nå til sammen 15 bedrageriforhold på henne. De strekker seg fra 2014 fram til i dag, sier etterforskningsleder Allan Lørup til VG.

Steen er nå varetektsfengslet i to uker, etter at hun skal ha bedratt en kvinne i Danmark for 1 600 kroner.

Advokat Ulla Wulff Hansen sier til Dagbladet at Steen nekter straffskyld.

- Min klient nekter hovedsakelig straffskyld i de siktelsene som er tatt ut, sier Hansen i en epost til Dagbladet.

Advokaten ønsker ikke å komme med ytterligere kommentarer vedrørerende Steen.

- Min klient har ingen ønsker om at jeg går i dialog med pressen, sier Hansen.

«Kvinden med den tunge koffert»

Dagbladet omtalte i fjor den danske Politiken- og Third Ear-podkasten «Kvinden med den tunge koffert».

Podkasten foregår i «realtime»: den følger sporene etter den norske storbedrageren, og tar opp «jakten» på henne gjennom Danmark.

- Jeg var «pissnervøs», men helt klar for å konfrontere henne. Fra det øyeblikket vi startet å lage podkasten, lå det i tankene at jeg mest sannsynlig ville møte på henne en dag, fortalte dokumentarist Krister Moltzen til Dagbladet.

Etter hvert, mens podkasten ruller og går, strømmer det inn tips, som til slutt ender opp med at Moltzen konfronterer Larsen på en buss i København med skjult mikrofon.

DESEMBER 2011: Marie Madeleine - da som Larsen - i et hjem i Elverum. Foto: Privat
DESEMBER 2011: Marie Madeleine - da som Larsen - i et hjem i Elverum. Foto: Privat Vis mer

Han får selv oppleve det som så mange av hennes bedrageriofre har beskrevet tidligere: hvor dyktig hun er til å selge historien sin. Det er nesten så han tror på at hun er lege - et av de mange yrkene Steen gjerne bruker i sine fortellinger.

Andre ganger har hun presentert seg som lege, sykepleier, psykiatrisk sykepleier, jordmor, prest, diakon og parkeringsvakt. I virkeligheten er hun uføretrygdet på grunn av ryggproblemer.

Idet Moltzen erkjenner overfor Larsen at han er journalist, skal noe ha endret seg hos henne, mener han.

- Da går hun fra å «være lege» til og gi glimt av seg selv, svindleren. Hun går i forsvarsposisjon. Så skifter hun en gang til, og setter i gang et nytt spill.

De to avtaler å møtes for intervju neste dag, og Larsen gir Moltzen et telefonnummer og en adresse. Igjen overbeviser hun ham - han er sikker på at hun skal møte opp.

Men bedragersken med de mange navnene snor seg unna nok en gang. Ingen møter Moltzen på den avtalte adressen.

«Alvorlig kreftsyk»

Ifølge dem hun har lurt, framstår hun som en velkledd, overbevisende og sympatisk dame. På lista over de hun har lurt finner man blant annet en prest, ei nonne og en frelsessoldat.

Den erfarne politimannen Frode Anmarkrud i Vestfold politidistrikt - som etterforsket Larsen i 2005 - beskrev henne slik i Dagbladet i 2012:

«I løpet av mine 30 år i politiet har jeg sjelden møtt en så manipulerende og veltalende person. Hun spiller enten på rollen som hjelper eller lidende offer, og treffer mange på direkten. Da jeg avhørte henne første gang, brukte hun en tone som om vi var gamle venner. Jeg måtte minne henne om hvorfor hun var innbrakt.»

Det er ikke store summer hun har lurt sine ofre for, men hun er til gjengjeld svært aktiv. I mai 2017 ble hun dømt i Oslo tingrett for sju bedragerier begått i perioden juni til oktober 2016. Det var hennes niende dom i Norge for liknende forhold.

Framgangsmåten er gjerne den samme.

Hun forteller ofte at hun er alvorlig kreftsyk, eller at hun har vært kreftsyk tidligere. Ifølge historiene hennes har hun hatt både brystkreft, svulst i hjernen og svulst i ryggen. En rekke av ofrene hennes har fått høre den triste historien om at en av sønnene hennes - eller begge - nettopp er døde.

- Vanvittig god skuespiller

En kvinne satt på flybussen fra Gardermoen da den bedrageritiltalte kvinnen dukket opp ved siden av henne med gjengangerhistorien: alvorlig kreftsyk, sønnen hadde lommeboka og nøklene hennes lå i bilen.

- Hun fikk overnatte hjemme hos meg. Så kom hun tilbake og overnattet en gang til. Sykdommen var blitt verre, jeg ville jo hjelpe. Og så fikk jeg kjæresten min til å kjøre henne til Fredrikstad, der hun angivelig skulle til kreftbehandling, fortalte et av ofrene som vitnet mot Steen i 2017 til Dagbladet.

Kjæresten, en 48 år gammel IT-ingeniør, ga henne 2 000 kroner til angivelig egenandel for kreftbehandling på privat sykehus i Fredrikstad.

- Hvorfor ga du henne penger i tillegg til å kjøre mange mil?

- Jeg syntes jo synd på henne. Og hun var en vanvittig god skuespiller og manipulator. Det var nesten umulig å avslutte en samtale med henne, forklarte IT-ingeniøren til Dagbladet etter vitnemålet.

Men den navngitte sønnen kom aldri med pengene til paret på Kalbakken.

Mange alias

Før hun ble Marie Madeleine Steen har hun hatt en rekke andre identiteter, blant annet Marie Madeleine Larsen. Hun ble født Inger Marie Nerby 27. oktober 1957 i Gjøvik kommune, og vokste opp på Raufoss på Vestre Toten. Marie Madeleine Steen er det siste folkeregistrerte navnet hennes, men hun har i tillegg operert under en rekke andre dekknavn.

ALIASENE:

Dette er ulike navn samme bedrageridømte Marie Madeleine Steen har brukt, som Dagbladet har registrert i rettsdokumenter:

  • Inger Marie Nerby (dåpsnavn), Inger Hansen, Inger Marie Lärke, Marie Madeleine Larsen, Madeleine Johansson, Madeleine Larsen, Maria Hansen, Maria Kristoffersen, Maria Larsson, Maria Magdalena Selmer, Marie Steen, Marie Steen-Larsson, Mary Steen, Mia Hansen, Mia Larsen, Mia Larsson, Mia Olsen, Miriam Steen, Signe Marie Selmer, Vigdis Olsen, Mette Steen, Maria Steen, Maria Safin, Marie Madeleine Steen.

Under rettssaken i Oslo tingrett i 2017, spurte aktor om hvorfor hun hadde gjort det hun hadde erkjent skyld for. Da svarte tiltalte:

- Det skyldes blant annet forhold fra min barndom, men med det vil jeg ikke uttale meg om med journalister til stede, sa hun.

I en rettssak på begynnelsen av 90-tallet hevdet Steen at hun hadde blitt mobbet av sin autoritære far gjennom oppveksten, og ba om å bli behandlet på mildest mulig måte.

I tillegg til bedrageri, er Steen også tidligere dømt for blant annet falsk anmeldelse av voldtekt, samt forsøk på utpressing, ærekrenkelser og hensynsløs opptreden.

Rettspsykiatere la fram en rapport foran en rettssak i 2007 med konklusjon av at hun led av en personlighetsforstyrrelse som kunne «være korrigerbar med psykoterapi over tid».

Marie Madeleine Steen var for tida ute på prøve etter den tidligere nevnte bedrageridommen fra Oslo tingrett i mai 2017, da hun ble dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for grove bedragerier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer