DEBATT

Grensekontroll

Marie Simonsen er morsom, men ikke etterrettelig

Vi må ha kontroll på grensene våre, skriver justisminister Anders Anundsen.

FÅR KRITIKK: Marie Simonsen blir kritisert av justisminister Anders Anundsen.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Marie Simonsen blir kritisert av justisminister Anders Anundsen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladet-kommentator Marie Simonsen sammenligner i Dagbladet grensegjerdet som bygges på Storskog med Donald Trumps løfte om å bygge mur mot Mexico. Det er en merkelig sammenligning som sikkert motiveres mer av ønsket om å spre humor fremfor å være etterrettelig og opplysende.

Jeg er også litt usikker på om Simonsen faktisk mener at tiltaket er inngripende, eller om det ikke har noen betydning. Hun skriver nemlig begge deler i sin kommentar.

La meg kort forklare hovedgrunnene til at et grensegjerde bygges på Storskog. Norge er et Schengen-land og er forpliktet til å ha god kontroll på våre yttergrenser.

Det er litt ironisk at store deler av vår yttergrense er beskyttet av elv og reingjerder. Selv helt opp til grensepasseringsområdet har den vært dårlig sikret. Det arbeides nå med ulike alternativer for fremtidig opprusting av grensestasjonen på Storskog. Det er ikke unaturlig at det starter med et mer robust grensegjerde på deler av grensen.

Simonsen var, så vidt jeg husker, en av kritikerne da det kom svært mange asylsøkere over grensestasjonen på Storskog høsten 2015. Nå oppruster vi noe, slik at vi får bedre mulighet til oversikt og kontroll på Storskog. Gjerdet og porten vil gi økt sikkerhet ved grensepasseringer i en tid da det er viktig å vite hvem som tar seg inn i riket.

Det er også verdt å merke seg at debattklimaet i slike saker snur så fort. I det ene øyeblikket er kontroll på grensen det aller viktigste. Når grensene så sikres bedre, blir det kritikk for at det kan såre noen eller påvirke det gode naboskapet med Russland negativt.

Russlands grensekommisær er blitt informert om byggeplanene, i tråd med avtalene vi har med Russland om forholdene ved grensen. Gjerdet vil tjene begge parters interesser ved å skape ryddige forhold og god kontroll på grensen.

Gjerdet er nødvendig for å redusere norsk sårbarhet i en krisesituasjon, og styrker vår evne til å opprettholde nødvendig ro og orden i grenseområdet. Kanskje er det ikke grensegjerdet Simonsen er irritert over, men at det symboliserer at jeg faktisk gjennomfører det jeg sier jeg skal gjennomføre på regjeringens vegne?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer