Marie Simonsen

Marie Simonsen får Fredrikkeprisen

- En tydelig stemme på vegne av mennesker som ikke blir hørt, mener Norske Kvinners Sanitetsforening.

VINNER: Dagbladets kommentator Marie Simonsen får Fredrikkeprisen 2018. Prispengene på 100 000 kroner går til Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), et uavhengig rettshjelps- og likestillingstiltak drevet av jusstudenter. Her i Dagbladets valgbod høsten 2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VINNER: Dagbladets kommentator Marie Simonsen får Fredrikkeprisen 2018. Prispengene på 100 000 kroner går til Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), et uavhengig rettshjelps- og likestillingstiltak drevet av jusstudenter. Her i Dagbladets valgbod høsten 2017. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Dagbladet-kommentator Marie Simonsen får Fredrikkeprisen, Norske Kvinners Sanitetsforenings (NKS) hederspris.

NKS trekker fram Simonsens lange engasjement for likestilling som grunnen til at hun får Fredrikkeprisen 2018: «Prisvinneren har på et uredd vis løftet problemstillinger som ikke umiddelbart medfører popularitet», skriver NKS i begrunnelsen.

Sjokkerte Valebrokk

Nå er likestilling i skuddet, mener Simonsen. Men det har ikke alltid vært like populært å skrive kommentar på kommentar om feminisme. Iblant har Simonsen følt seg litt ensom i arbeidet.

- Det er ikke så mange som jobber jevnt og trutt hver dag for likestilling, sier hun.

Simonsen har skrevet kommentarer helt siden hun begynte i VG i 1997. Kort tid etter møtte hun på Kåre Valebrokk, som hadde vært sjefen hennes i Dagens Næringsliv.

- Marie, har du blitt feminist? utbrøt han.

«Simonsen har som samfunnsdebattant, vaktbikkje og korreks til det etablerte brukt sin stemme og posisjon til å påpeke forskjeller mellom kjønnene og hvilke begrensninger det gir», skriver NKS.

Smålig

Prispengene på 100 000 kroner går til Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), et uavhengig rettshjelps- og likestillingstiltak drevet av jusstudenter.

- Fri rettshjelp er utrolig viktig og helt grunnleggende for rettssikkerheten. Du får ikke rettferdighet før du har råd og mulighet til å be om det, sier Simonsen.

Hun løfter fram JURKs arbeid for ressurssvake kvinner. I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 var JURK foreslått kuttet med 1,2 millioner kroner.

- Jeg skriver leder eller kommentar hver eneste budsjetthøst om kutt i den frie rettshjelpen. Det er smålig å true med å kutte på grunn av at de kritiserer regjeringens politikk, sier Simonsen.

Prisen ble delt ut lørdag 23. februar i Gamle Logen.