Marilyn, cowboyer og høydetrening

Forlaget Pax byr denne våren på homofile cowboyer, og Bjørn Dæhlies høydehustrening settes i kjønnsperspektiv. Marilyn Monroe og Flo-Jo er kjente kvinneskikkelser på vårlista.

Marilyn Monroe er en av de store amerikanske legendene. I Joyce Carol Oates' roman «Blond» skildres forvandlingen fra den forsømte, farløse småjenta Norma Jean Baker til filmikonet og verdensberømtheten Monroe.

Homofile cowboyer

Helamerikansk blir det også når Annie Proulx' tar leserne med på innsiden av ranchlivet i novellesamlingen «På nært hold. Historier fra Wyoming». I den ene av novellene blir en klassisk mannsrolle satt på prøve. En av novellene handler om et homofilt forhold mellom to cowboyer.

Dansken Jens Christian Grøndahl kommer på norgesbesøk i mars med romanen «Hjertelyd», om vennskapet mellom to menn og deres møte med fortida. Janet Frame, Alice Hoffmann, Amin Maalouf og Haruki Murakami er andre gamle Pax-travere som kommer med nye romaner i norsk oversettelse denne våren.

Dæhlies høydetrening

Kjønnsspørsmål står også sentralt på den sedvanlig lange lista over fagbøker og generell litteratur. Eva Lundgren er professor i sosiologi ved universitetet i Uppsala. Hun tar i boka «En ekte kvinne?» et oppgjør med begrepene kjønn og identitet, og den freudianske forståelsen om at det er samleiet som skaper kjønnsidentiteten.

Den sportsgale professoren trekker fram langrennshelten Bjørn Dæhlie og den avdøde friidrettsstjernen Florence «Flo-Jo» Griffith-Joyner som eksempler på hvordan kjønnsidentitet blir skapt.

Bjørn Dæhlies høydehustrening utfordres naturlige grenser, men hans identitet som mann blir ikke satt på prøve. Flo-Jo velger derimot å kompensere for sin muskuløse kropp med «kvinnerekvisitter» som lange negler, kroppsnære drakter og løshår.

Kvinneportretter

Toril Moi er Norges mest kjente litteraturviter i utlandet, og er spesielt opptatt av feministisk litteraturteori. «Jeg er en kvinne» er en nærlesning av passasjer i feminist-bibelen «Det annet kjønn» av Simone de Beauvoir, som hun selv har oversatt.

Johanne Reutz var en markant figur i 1920-årenes arbeiderbevegelse, og denne omstridte kvinnen portretteres av historikeren Randi Aas. Fotografen Grete Andrea Kvaal har fulgt den samiske reingjeteren Karen Anna, en av de siste i sitt slag, gjennom en hel vinter på Finnmarksvidda. Fra Vest- og sentral-Afrika har Torhild Skard, tidligere regionaldirektør i FNs barnefond UNICEF, levert sterke skildringer i «Mødrenes kontinent. Blant jenterbruder, helbredere og barnesoldater i Vest- og Sentral-Afrika».

Kriminologi, filosofi, dekadanse i litteraturen og skjæringspunktet mellom naturvitenskap og de humanistiske vitenskapene har også fått plass på Pax' intellektuelt utfordrende og kunnskapsspekkede vårliste.

ROMAN OM MARILYN: Filmlegendens liv er blitt roman som er hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i mai.