Må de nyskapende tekkes markedet?

Der hele resten av Norge profesjonaliseres, skal det frie musikkfeltet bygges på frivillighet.

INGEN DRAHJELP: Er musikk mindre verd enn litteratur? spør den internasjonalt anerkjente jazzmusikeren Bugge Wesseltoft (bildet), og henviser til spriket i støtteordningene. Foto: Universal
INGEN DRAHJELP: Er musikk mindre verd enn litteratur? spør den internasjonalt anerkjente jazzmusikeren Bugge Wesseltoft (bildet), og henviser til spriket i støtteordningene. Foto: Universal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en artikkel om de store problemene for norske plateselskaper på nrk.no nylig uttaler statssekretær i kulturdepartementet Kjersti Stenseng: «Platebransjen kan ikke regne med økonomisk drahjelp framover. Norsk plateutgivelser tilhører en kommersiell bransje og må tilpasse seg markedet.»

Dette kan ikke stå ukommentert. I ett kulturlandskap der store kulturinstitusjoner er støttet opp til øyenbrynene med medfølgende pustebesvær, der kulturbyråkratier eser ut med medfølgende bevegelseshemming - der skal altså vi, hopen, kulturlivets sorte får, jeg velger å kalle oss «ikke fast ansatte musikere» eller «det frie musikkfeltet» - markedstilpasse oss i en kommersiell bransje. Det er for sterkt!

Jeg må få påpeke at det er vi, «Det frie musikkfeltet» som står for nyskaping og utgivelser av ny egenprodusert norsk musikk. Der de store orkestrene, operaen og de store kulturhusene presenter svært konservativ, begrenset og til tider lite nyskrevet musikk, fornyer vi, utøvere innen eksperimentell og elektronisk musikk, folkemusikk, rock, pop og jazz, norsk musikk hver eneste dag!

«Det frie musikkfeltets» viktigste eksponeringssted er utgivelser på norske plateselskap. Det er uforståelig for meg at Stenseng og kulturdepartementet i så stor grad forskjellsbehandler for eksempel norske bokforlag (svært gode støtteordninger) og norske plateselskap (med svært dårlige støtteordninger uten noe i vente). Er musikk mindre verd enn litteratur?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer