INGEN DRAHJELP: Er musikk mindre verd enn litteratur? spør den internasjonalt anerkjente jazzmusikeren Bugge Wesseltoft (bildet), og henviser til spriket i støtteordningene. Foto: Universal
INGEN DRAHJELP: Er musikk mindre verd enn litteratur? spør den internasjonalt anerkjente jazzmusikeren Bugge Wesseltoft (bildet), og henviser til spriket i støtteordningene. Foto: UniversalVis mer

Må de nyskapende tekkes markedet?

Der hele resten av Norge profesjonaliseres, skal det frie musikkfeltet bygges på frivillighet.

I en artikkel om de store problemene for norske plateselskaper på nrk.no nylig uttaler statssekretær i kulturdepartementet Kjersti Stenseng: «Platebransjen kan ikke regne med økonomisk drahjelp framover. Norsk plateutgivelser tilhører en kommersiell bransje og må tilpasse seg markedet.»

Dette kan ikke stå ukommentert. I ett kulturlandskap der store kulturinstitusjoner er støttet opp til øyenbrynene med medfølgende pustebesvær, der kulturbyråkratier eser ut med medfølgende bevegelseshemming - der skal altså vi, hopen, kulturlivets sorte får, jeg velger å kalle oss «ikke fast ansatte musikere» eller «det frie musikkfeltet» - markedstilpasse oss i en kommersiell bransje. Det er for sterkt!

Jeg må få påpeke at det er vi, «Det frie musikkfeltet» som står for nyskaping og utgivelser av ny egenprodusert norsk musikk. Der de store orkestrene, operaen og de store kulturhusene presenter svært konservativ, begrenset og til tider lite nyskrevet musikk, fornyer vi, utøvere innen eksperimentell og elektronisk musikk, folkemusikk, rock, pop og jazz, norsk musikk hver eneste dag!

«Det frie musikkfeltets» viktigste eksponeringssted er utgivelser på norske plateselskap. Det er uforståelig for meg at Stenseng og kulturdepartementet i så stor grad forskjellsbehandler for eksempel norske bokforlag (svært gode støtteordninger) og norske plateselskap (med svært dårlige støtteordninger uten noe i vente). Er musikk mindre verd enn litteratur?

Frivillighet ser ut til å være det store satsingsfeltet i arbeiderpartiets musikkkulturtenking. Frivillighet er fantastisk flott og viktig, mange gjør en kjempeinnsats. Men det er ett tankekors at der hele resten av Norge profesjonaliseres, skal det frie musikkfeltet bygges på frivillighet.

Det viktigste politikere kan gjøre for å sikre og bygge norsk musikkliv videre er å hjelpe fram gode miljøer. Av og til lurer jeg på hvor kulturpolitikere henter informasjon og bakgrunnsstoff fra når de etter min mening gang på gang kommer fram til feil beslutninger og satsingsområder.

Det kan dessverre virke som det er «monumentene» som teller i norsk kultursatsing. Operaer, Festivaler, Stadig større og nyere kulturhus, og nå sist «Stjernene». Det er det daglige arbeidet med utvikling av musikk rundt om i hele landet som skaper utvikling. Da kommer også stjernene.

Mandag 7. Januar kl. 13 inviterer vi til «Det Store Musikermøtet» på Riksscenen ved Schousplass. Jeg mener det er utrolig viktig at hele «Det Frie Musikkfeltet» nå klarer å samle seg i ett fellesskap. Vi har felles problemstillinger, og felles ønsker, og ikke minst den erfaringen som skal til for å få til gode løsninger for videreutvikling av ett fantastisk spennende norsk musikkliv. Da må vi stå samlet for å bli hørt.

Følg oss på Twitter