Mariss går i protest

Mariss Jansons trekker seg i protest som kunstnerisk leder for Oslo Filharmoniske Orkesteret. Han raser mot dårlige arbeidsforhold i Oslo Konserthus.

Jansons greier ikke lenger å kjempe for forholdene i Oslo Konserthus og orkesterets dårlige vilkår. Nå vil han ikke mer.

- Gjennom 20 år har jeg brukt all min tid og energi på dette huset. De ti siste årene har jeg håpet på forbedringer. Men en dag gir en bare opp. Jeg har møtt veggen, sa en opprørt og harmdirrende Jansons i dag.

Han mener altfor lite er gjort for å forbedre akustikken i Konserthuset. Samtidig mener han at orkesteret betaler urimelig høy leie til Konserthusest, uten at arbeidsforholdene står i forhold til prisen.

At Orkesteret ikke har noe eget lokale er også uholdbart, mener han.

- Vi er fremmede i eget hus uten noe fast sted å være, beklager Jansons.

- Det er vanskelig å legge planer framover.

Fortsetter å dirigere

Etter at Jansons har løftet Oslofilharmonien opp i verdenstoppen blir dagens sjokkmelding både politisk og betent. Oslo Filharmoniske Orkester finansieres direkte av Kulturdepartementet. Orkesteret leier lokale i Oslo Konserthus som er eid av Oslo Kommune.

- Jeg setter meg selv i en ekstremt vanskelig situasjon, sa Jansons i dag til pressen, men står fast ved sin beslutning. Jansons fortsetter som dirigent for Oslo Filharmoniske Orkester.

Hensyn til helsa

Mesterdirigenten medgir at også helsesituasjonen gjør at han ikke greier å kjempe like innbitt for orkesteret lenger. I forrige uke var han sykemeldt på grunn av skuldersmerter. I 1996 ble han rammet av et hjerteinfarkt under en framføring av «La Bohème» på scenen i Oslo Konserthus.

Krisemøter

- Det er en skuffelse at dette skjer, men jeg forstår begrunnelsen, sier administrerende direktør i Oslo Filharmoniske Orkester, Trond Okkelmo. Han beklager at Jansons trekker seg, men vil forsøke å få til et møte med Kulturdepartementet og Oslo Kommune.

- Vi vil forsøke å legge forholdene tilrette for å få ham tilbake, sier Okkelmo i dag.