Mariss gjør comeback

Mariss Jansons kan om kort tid være tilbake i Oslo-Filharmonien som sjefdirigent. Orkestret og dirigenten diskuterer nå framtidige samarbeidsformer. Samtidig er det også klart at to av verdens fremste orkestre er ute etter Jansons.

- Vi skal om kort tid ha avklart hvilke relasjoner vi skal ha til Mariss Jansons framover, sier orkesterdirektør Trond Okkelmo. Uten å ville si hva kort tid er.

En av hovedårsakene til at han nå kan være på vei tilbake er at det berømte spørsmålet om akustiske forhold i Oslo Konserthus kommet nærmere enn løsning. I februar forlot Jansons Oslo i sinne.

- I utlandet ler de av oss! På ti år har vi ikke fått til noen ting, sa Mariss Jansons til Dagbladet i mars i år.

Bare et spill?

Verken Oslo-Filharmonien eller Jansons lukket døra helt til videre samarbeid, men bare om akustikkproblemet fikk en konkret dagsorden.

Nå har Oslo-Filharmonien sagt ja til å være med på en løsning utarbeidet av Oslo Konserthus og firmaet Multiconsult, som innebærer utbedring av podiet til 20 millioner kroner, under forutsetning av at Kulturdepartementet gir ekstrabevilgninger til dette.

- Men er det ikke da slik at avgangen bare var et spill for galleriet - og at det bare har fungert som et pressmiddel for å oppnå det dere ville?

- Nei. Mariss Jansons sa klart fra i februar at det ikke var noe press fra hans side. Det er vi som har sagt at vi skal legge forholdene til rette for å forsøke å få ham tilbake, sier Trond Okkelmo.

Helsetrøbbel?

Det er ingen tvil om at det er et nært og godt forhold mellom Oslo-Filharmonien og Jansons. Mange vil ha ham tilbake.

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med, har likevel uttrykt tvil på grunn av hans helse. Foruten hjerteattakket noen år tilbake, har Jansons måtte ta det mer med ro, og avlyste konserter med Oslo-Filharmonien tidligere i høst på grunn av en operasjon.

Okkelmo tilbakeviser at helsa er et tema.

- Nei, det er det ikke. Han har riktignok tatt seg mer fri enn tidligere, men det er ingenting som tyder på at helsa er et problem.

Mariss Jansons er nå bare fast engasjert i Pittsburgh Symphony Orchestra. Men samtidig er han en meget profilert dirigent med gode meritter, og følgelig svært ettertraktet. New York Philharmonic skal ha ny leder etter Kurt Masur, og har Jansons øverst på lista. Også Bayerische Rundfunk i München har meldt sin interesse for Jansons.

ETTERTRAKTET: Mariss Jansons.