Mariss Jansons slutter i protest

Mariss Jansons trekker seg som kunstnerisk leder for Oslo Filharmoniske Orkester. Han slutter i protest mot Oslo Kommune.

Jansons har vært sjefsdirigent for Oslo Filharmoniske Orkester i drøye 20 år. Jansons sier i dag at avskjeden er en protest mot de dårlige arbeidsforholdene Oslofilharmonien sliter med. Avskjeden kommer altså ikke som resultat av helseproblemene Jansons har hatt.

Etter planen skal Jansons selv dirigere både i kveld og i morgen i Oslo Konserthus.

Jansons har slitt med helseproblemer i flere år. I 1996 ble han rammet av hjerteinfarkt på scenen i Oslo konserthus, ved slutten av fremføringen av «La Boheme». I januar i år måtte han sykemeldes en periode på grunn av slitasjeproblemer i skulderen.

Sjefsdirigenten har nå en kontrakt som utløper sommeren 2001. Han har ved flere anledninger gitt uttrykk for at arbeidsmengden er i største laget, med to orkestre og samtidig mange fristende tilbud om gjesteopptredener.

Under Mariss Jansons har Oslo Filharmoniske Orkester opplevd flere internasjonale suksesser.

Mariss Jansons er opprinnelig fra Riga, hvor faren var dirigent ved operaen og moren diva samme sted. Han utdannet seg i tidligere Leningrad, og var også student under Herbert von Karajan. (NTB)