- Mariss tar feil

Verken Oslo Konserthus eller Oslo Kommune vil ta på seg ansvaret for at Mariss Jansons trekker seg som kunstnerisk leder.

Styreformann i Oslo Konserthus, Brit Fougner, er svært overrasket over skytset som er rettet mot Oslo Konserthus av dirigent og kunstnerisk leder, Mariss Jansons i dag.

- Det er synd at Oslo Filharmoniske Orkester har sluppet ut en pressemelding med så mye feil, sier Fougner til Dagbladet :på nettet. Blant annet vil hun ikke ta på seg ansvaret for Filharmoniens rotløse tilværelse.

- Det var aldri ment at Konserthuset skulle være fast tilholdssted for Oslofilharmonien, sier Fougner som har vært styreformann for Oslo Konserthus i ni år. I fjor hadde selskapet en omsetning på rundt 30 millioner kroner. 10 av disse kommer i leieinntekter fra Oslofilharmonien som står for 65 av tilsammen 180 konserter i året. Fougner benekter at Konserthuset flår Filharmonien.

- Vi forhandlet fram en avtale for halvannet år siden som begge parter var enige om. Siden har jeg ikke hørt et ord om at de er misfornøyd med leiesummen, sier Fougner og legger til:

- At Jansons ikke er inne i det økonomiske er ikke så rart, det kan man godt forstå.

Udramatisk avskjed

Fougner sier hun har vært forberedt på Jansons avgang, men ikke på krisevarslet som er avstedkommet.

- Det er udramatisk at Jansons vil videre og derfor trapper ned sin rolle i Oslo. Det er normalt med sirkulasjon.

Ikke kommunalt ansvar

Heller ikke Oslos kulturbyråd Bård Folke Fredriksen føler ansvar for Jansons avgang.

- Jeg minner om at Oslo Filharmoniske Orkester ikke er en del av kommunens direkte kulturansvar. De leier av Konserthuset, mens Kulturdepartementet har det økonomske ansvaret.

Oslo Kommune dannet ifjor aksjeselskapet AS Konserthuset, hvor kommunen fortsatt eier alle aksjene.