SLOTTSDRONNINGER: Ida Jenshus og Samsaya var spente da de snakket med Dagbladet før julekonserten på Slottet torsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
SLOTTSDRONNINGER: Ida Jenshus og Samsaya var spente da de snakket med Dagbladet før julekonserten på Slottet torsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

Marit Larsen, Ida Jenshus, Samsaya & co spilte på Slottet

- Et lite stykke eventyr.

(Dagbladet): - Det er helt spesielt å komme på Slottet og spille. Det er en helt spesiell stemning i salen, sier Ida Jenshus til Dagbladet.

Sammen med et knippe av Norges beste artister deltok country-artisten på Slottets historiske julekonsert torsdag kveld.

Musikerne spilte for ungdommer fra de fire samarbeidsprosjektene til Kronprinsparets Fond, hvis mål er å styrke ungdoms muligheter i en sårbar livsfase.

De fire prosjektene er «Pøbelprosjektet», «Kjør for livet», «Arbeidsinstituttet», og «GatekunstAkademiet».

Til stede var også kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronsprinsesse Mette-Marit, Marius Borg Høiby, prinsesse Ingrid Alexandra og prinsesse Märtha Louise.

Vil bevege - Det er et lite stykke eventyr og historie. Det er gøy å møte så mange som er like engasjerte i ungdommmen som oss, sier Samsaya som også deltok på Slottet.

Hun forteller at noe av det viktigste hun kan gjøre med sin musikk er å bevege lytterne.

PÅ SLOTTET: Katzenjammer spilte under julekonserten på Slottet torsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
PÅ SLOTTET: Katzenjammer spilte under julekonserten på Slottet torsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

- Det å spille på Slotter er ikke noe annerledes enn da jeg spilte i Oslo kretsfengsel. Alt handler mo å forsøke å ta med seg publikum et annet sted, sier artisten til Dagbladet.

Slutta på skolen Ida Jenshus kan selv kjenne seg igjen i historien til ungdommene de spilte for.

- Jeg slutta på skolen som 17-åring. Med den malen som det legges opp til i dagens skolesystem er det lett å føle at man ikke passer inn, forteller hun.

Men Jenshus fikk raskt føle på den viktige følelsen av mestring da hun sluttet på skolen.

- Heldigvis hadde jeg en klar visjon om hva jeg ville bruke dagene mine på. Jeg kjente hva musikken ga meg. Derfor er det så viktig å gi de ungdommene som ikke passer inn i skolesystemets mal noe annet å gjøre. De må få drive med ting de liker.

- Lært masse I løpet av slottskonserten ble mange av låtene til fondets juleplate «Vi tenner våre lykter» framført.

Blant artistene som spilte var også Marit Larsen, Stein Torleif Bjella og Ingrid Olava.

- Vi har lært masse av de ungdommene vi har møtt gjennom prosjektene, sa kronprinsesse Mette-Marit til forsamlingen.

TV-konsert De 200 publikummerne besto i hovedsak av ungdom fra landet rundt som er en del av kronprinsparets prosjekt. NRK filmet hele seansen, og vil sende konserten lørdag 17. desember.

Alle gjestene fikk personlig hilse på hele kongefamilien.

- En helt spesiell velkommen til ungdommene fra de fire prosjektene til Kronprinsparets Fond, sa dronning Sonja i sin velkomsttale.

TILSKUERE: Prinsesse Märtha Louise, Marius Borg Høiby, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja og kong Harald fulgte nøye med på konserten. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
TILSKUERE: Prinsesse Märtha Louise, Marius Borg Høiby, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja og kong Harald fulgte nøye med på konserten. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer