Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Marita Richards' historie er en skrekkfilm i seg selv»

Pedro Carmona-Alvarez' karakterer får livet vendt på hodet til tonene av Bruce Springsteen.

SORGTUNG: Pedro Carmona-Alvarez har gått gjennom en hel sorgprosess sammen med karakterene sine. - Med tiden fremstår dette med litterær empati som vitkigere og viktigere. Vær empatisk med akrakterene dine, vær fair, de er ikke marionettene dine liksom. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SORGTUNG: Pedro Carmona-Alvarez har gått gjennom en hel sorgprosess sammen med karakterene sine. - Med tiden fremstår dette med litterær empati som vitkigere og viktigere. Vær empatisk med akrakterene dine, vær fair, de er ikke marionettene dine liksom. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Les anmeldelse av «Og været skiftet og det ble sommer også videre» her.

(Dagbladet:)- Av og til så møter du på ting uten at du egentlig vet helt hvor det kommer fra, og det er litt bra. Man skal ikke vite alt. Denne boken kom til meg i en setning.

- Setningen var: Marita Richards' historie er en skrekkfilm i seg selv, sier Pedro Carmona-Alvarez.

Han har akkurat sluppet romanen «Og været skiftet og det ble sommer også videre». Skrekkfilmen handler om en oppvekst i et skipbruddent hjem — foreldrene Johnny og Kari flykter fra New Jersey, hvor de har mistet sine to døtre, og prøver å etablere et nytt liv med en ny datter.

- Det er en bok om sorg, en sorg karakterene prøver å unnslippe. Hva skjer når livet ditt er på et vis fram til et visst punkt også skjer det et eller annet som er så radikalt at det på en måte blir ryggmargen din?

Noen bryter inn.

Oslo 20120905. Pedro Carmona-Alvarez. Norsk-Chilensk forfatter. Gir ut ny bok.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
Oslo 20120905. Pedro Carmona-Alvarez. Norsk-Chilensk forfatter. Gir ut ny bok. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Æ må bare si det, æ må bare bryte inn: æ elske boka di! For den e jo så vakker og så sår og så uendelig trist og nydelig!

Romankick Forfatteren har begynt å få «kick» av å skrive romaner. Det er selvfølgelig blodslit, men de får ham inn i en spesiell modus.

- På gode dager, når jeg virkelig er i kontakt med meg selv som skribent, da kan jeg bruke hva som helst rundt meg til bøkene mine. Da føles det som om verden bare er der, så jeg kan ta den. Og det er få ting som er finere enn det.

The Boss Alvarez hadde egentlig ikke tenkt til å skrive om musikk i det hele tatt denne gangen. Den regelen sprakk da en av karakterene oppdaget Bruce Springsteen. Johnny Richards, Maritas far, føler seg strandet i Oslo.

- Når Johnny sitter der og fryser ræva av seg på Bekkelaget, trenger han noen som kan tegne opp et Amerika for ham som han kan savne. Noe å henge nostalgien sin på. Da måtte det bare bli «The Boss».

- Ingen mytologiserer hjemstedet sitt så karikert og så vittig som Bruce Springsteen kan gjøre. Og han ga meg et helt landskap jeg kunne stjele fra: New Jersey.

Aksebrudd «Aksebruddene», de livsomveltende hendelsene i livene våre, har blitt et viktig tema for Alvarez.

- Du har blitt brent, du kan ikke kvitte deg med noe, så hva gjør du da? Det beste du kan gjøre er å inkorporere det i personligheten din. Det preger deg veldig, sier han. Slike hendelser trenger ikke være så dramatiske.

- Det holder at kjæresten din ligger med en annen, plutselig så er du der, hva gjør du da? Pusser du opp? Får du et nytt barn? Går du fra kjæresten din?

- Hva er aksebruddet i ditt liv?

- Mitt store aksebrudd i livet var å måtte forlate Pinochets Chile da jeg var liten. Jeg ble vekket mitt på natta med beskjeden: nå drar vi. Da var jeg 9 år gammel. Det er selvfølgelig noe som har preget både meg og familien min i så stor grad.

Men i motsetning til Johnny hadde Alvarez og familien en lykkelig immigrasjonshistorie.

- Jeg blir så ofte spurt om å skille mellom så mange ting i livet mitt — føler du deg chilensk eller norsk? Vestlandet eller Oslo? Forfatter eller musiker? Det blir som å spørre: hva liker du best, armene eller beina dine? For meg er det bare mitt liv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media