På fest: Marius Borg Høiby og kronprinsesse Mette-Marit i hageselskapet i forbindelse kongeparet 25 år som kongepar i 2016.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
På fest: Marius Borg Høiby og kronprinsesse Mette-Marit i hageselskapet i forbindelse kongeparet 25 år som kongepar i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Marius Borg Høiby

Marius Borg Høiby må behandles som en voksen mann

Det betyr at det er på tide han begynner å svare for seg selv.

Kommentar

For en mann som etter sigende ikke ønsker pressens oppmerksomhet, velger Marius Borg Høiby (21) å være oppsiktsvekkende mye i offentlighetens søkelys. Denne uka var han og kjæresten Juliane Snekkestad i motemagasinet Vogue. I saken «How to spend a romantic, relaxed day in Oslo» viste de fram sine favorittsteder i hovedstaden, fra bruktbutikker på Grunerløkka til skatehallen på Bjølsen. Til Vogue fortalte Borg Høiby, som ble presentert som kronprinsesse Mette-Marits sønn, at han hadde skatet mye i Frognerparken som ung, at han likte å utsmykke skinnjakker, og at han og kjæresten drømte om å skape sitt eget klesmerke. «Hvis du har sett på kontoene våre i sosiale medier er det ingen hemmelighet at vi har en greie for ulike typer hodeplagg», sa Borg Høiby.

Artikkelen var finfin norgesreklame i et nettmagasin med mange millioner lesere.

Det er også det eneste «intervjuet» Marius Borg Høiby har gitt noen gang.

Kronprinsesse Mette-Marits sønn er en trøblete nøtt for norsk presse. Han er en del av kongefamilien, men samtidig ikke. Slottet har flere ganger refset mediene for det Mette-Marit mener er «press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig». Senest i vår, da Se&Hør skrev at han var blitt samboer med Snekkestad, gikk de hardt ut i en pressemelding og skrev « Marius Borg Høiby har ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ikke ønsker medias oppmerksomhet omkring sitt privatliv.» Samtidig har han en åpen Instagram-konto med 53 000 følgere, ble først presentert som «prins» da han fikk jobb i nettmagasinet Tempus, og stiller altså opp i Vogue.

Det er nå det begynner å bli parodisk. Kongefamilien er ikke en privat familie. Det er en familie hvis oppgaver og arverekkefølge er nedfelt i den norske grunnloven. Som en del av den er det ingen tvil om at Marius Borg Høiby er en offentlig person. I hvilken utstrekning, derimot, er til en viss grad opp til ham selv. Men det blir jo smått absurd når kronprinsparet refser pressen for å skrive om en mann som bare noen måneder senere dukker opp i Vogue. Ville magasinet skrevet om en tilfeldig mann fra Asker?

Mann, ja. Marius Borg Høiby har vært myndig i tre år. Likevel er det konsekvent mamma og slottet som snakker på hans vegne. Det er en løpende diskusjon i den norske offentligheten om rollen til en 21-åring som selv ikke uttaler seg i annet enn Vogue. «Pussig», omtalte advokat Jon Wessel-Aas situasjonen i et intervju med TV 2 i vår. «Vi snakker om en ung mann på 21 år. (....) Og så er det det kongelige hoff som snakker på hans vegne, samtidig som de ber omverdenen og pressen om å se på ham som en som ikke har noe med hoffet å gjøre».

For meg framstår det som umyndiggjøring.

Det er ikke slik at det norske hoff bestemmer hvem norsk presse kan kontakte eller ikke, hva de skal skrive om, eller ikke.

På tross av sine offentlige framstøt kan det kanskje hende at Marius Borg Høiby ønsker å leve et anonymt liv. I så fall hadde det vært en fordel om han kunne formidle dette selv.

Og ikke gjennom mamma.