Markedet for Lenin

Hva med en statue av Lenin i hagen? Nå er en to meter høy bronsestatue av verdensproletariatets far til salgs i Tsjekkia. Byen Pardubice vil kvitte seg med Vladimir Iljitsj, men ingen kjøper har meldt seg, skriver Politiken i København. Den danske avisa har allerede slått fast at hjemmemarkedet for statuer av Lenin og andre kommunistiske ledere er sterkt dalende. Ingen vil betale de rundt 40 000 danske kroner som byrådet i Pardubice vil ha for Lenin sittende på en stol.

  • Hjemme hos oss har vi heldigvis ikke Lenin sittende i hagen, men vi har et bilde av ham på veggen. Et historisk foto av Vladimir Iljitsj og hans kone Nadezjda Krupskaja på en benk sammen med to fremmede barn. De hadde ingen egne barn, og Krupskaja ser da heller ikke særlig kvinnelig inntagende ut. Kanskje hadde hun heller ingen grunn til det, ettersom Lenin hildt seg med elskerinne i lengre perioder.
  • Bildet av Lenin ble med oss på flyttelasset til Washington og hang fredlig der i trappoppgangen i flere år. Ikke ett menneske gjenkjente selve spydspissen i revolusjonens fortropp. Folk fra ambassader og administrasjon kom og gikk, ingen merket seg Lenin. Helt til en rørlegger kom for å fikst doen i kjelleren. Han gispet og sa: -Oh, my God. I've never seen anything like that in a private home.
  • Bildet har fått en noe mindre framtredende plass, men Krupskaja skuler fortsatt olmt ned fra veggen. Hun og de andre lederskikkelsene fra morgenråden i Sovjetunionen har falt i kurs. I håp om å få solgt statuen av Vladimir Iljitsj vil Pardubice i neste omgang arrangere en offentlig auksjon over Lenin. Der håper de å få inn bud på ham. Helst vil de smelte om den fremste av bolsjeviker og bruke bronsen til å lage en statue av Thomas Masaryk, Tsjekkoslovakias grunnlegger og første president. Men det kunne ikke billedhoggeren akseptere. Han er svært forundret over at alle vil bli kvitt statuen som sto utenfor byens teater i 24 år,
  • Politiken synes det er litt merkelig at det ikke finnes liebhabere til Lenin. Særlig tatt i betraktning at kommunistpartiet i Tsjekkoslovakia i sin tid hadde 1,7 millioner medlemmer. Finnes det da ingen i Tsjekkia hvis kjærlighet til Lenin ikke har rustet? spør avisa.
  • Nei, det er vel morsommere for oss som aldri opplevde hans regime å ha bilde av han og Krupskaja på veggen. Mye morsommere enn det er for en tsjekker å ha en bronse-Lenin sittende i hagen.