DEBATT

Høyere utdanning:

Markedet må styre mer i høyere utdanning

Næringslivet i flere år har etterspurt et større utdanningstilbud innen IKT, uten at institusjonene har prioritert det. Det er et problem.

KAPASITETSDISKUSJON: Vi må tørre å diskutere kapasiteten på alle studieretninger ut fra hvilke kompetansebehov arbeidslivet trenger, skriver stortingsrepresentanten. På bildet er SV-fakultetet ved Universitetet i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KAPASITETSDISKUSJON: Vi må tørre å diskutere kapasiteten på alle studieretninger ut fra hvilke kompetansebehov arbeidslivet trenger, skriver stortingsrepresentanten. På bildet er SV-fakultetet ved Universitetet i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladets lederartikkel onsdag forrige uke viser en mangelfull kunnskap om utdanningssektoren, men jeg tror de med tiden vil se at også her hadde Fremskrittspartiet rett. Forslaget om å markedstilpasse utdanningene handler om å utdanne folk til jobb, og ikke til arbeidsledighet.

For hva skjer når universitetssektoren ikke dekker arbeidsmarkedets behov for kompetanse? I 2014 konkluderte DAMVAD Norge med at det ville bli et større gap mellom tilbud og etterspørsel av IKT-kompetanse dersom kapasiteten på utdanningen ikke øker.

Ifølge en kartlegging av IKT-Norge, kunne IT-selskaper og organisasjoner med store IT-avdelinger ansatt 8600 flere hvis utdanningssystemet hadde levert nok kompetanse. Det er i dag et formidabelt gap mellom arbeidslivets behov og antall studenter innen IKT, fordi utdanningssektoren har valgt ikke å prioritere det.

Det er noe riv ruskende galt når utdanningsinstitusjonene ikke tar disse signalene og omprioriterer i studietilbudet sitt. Derfor har Stortinget de to siste årene måtte ta ansvar for å sikre bedre dekning av IKT-studieplasser.

Både i 2016 og 2017 har Fremskrittspartiet og Høyre sikret flertallet på Stortinget til konkret 1250 nye studieplasser innen IKT. Dette er ikke nok, men det var nødvendig fordi utdanningsinstitusjonene selv ikke tok tak i det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer