Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Markedets pris

Ingress

Meninger

På Stortinget er det nå et flertall for å oppheve loven som forbyr sexkjøp. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ønsker å avskaffe loven og legalisere kjøp av seksuelle tjenester. Samtidig viser en meningsmåling Sentio har utført for Klassekampen at 65 prosent støtter et forbud mot sexkjøp. Bare 20 prosent er motstander av forbudet. Et flertall av velgerne i Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet er også for et forbud.

Det er få steder der respekten for folks frihet og rett til selv å bestemme hva de gjør med sin egen kropp støter så direkte mot ønsket om å beskytte mennesker mot skade og utnytting. Prostitusjon er en privat transaksjon mellom to mennesker og bør prinsipielt ikke være straffbart, hevder noen. Andre tilhengere argumenterer mer pragmatisk. De hevder loven gjør mer skade enn gagn.

Noen mener risikoen kan reduseres sterkt dersom vi får legale bordeller. Det finnes ikke erfaringer fra land med legaliserte bordeller som underbygger dette. Bordeller vil ikke fjerne gatetrafikken. Hvis sexkjøp er legalt, bør det være like lov å selge sex på fortauene som det er å selge mobiltelefoner eller tranpiller.

Rent kynisk er det et spørsmål om arbeidsmiljø. Arbeidsforhold kan være så risikable at virksomhet forbys, selv om det går bra for noen. Det er farlig å være prostituert. Risikoen for vold og voldtekt er høy i miljøer preget av overgrep og usunne maktforhold. Prostitusjon fører til trafficking.

Noen mener loven ikke har virket. Dersom man med det mener at prostitusjonen burde ha forsvunnet, har de et meget optimistisk syn på lovens disiplinerende kraft. Folk kjører fortsatt for fort, selv om det er forbudt. Det er ikke et godt argument for å fjerne fartsgrenser. Spørsmålet blir da om og hvor mye mindre sexkjøp det har blitt, og hvorvidt loven har ført til at flere eller færre er utsatt for misbruk, overgrep og tvang.

Vi trenger en grundig utredning om situasjonen for prostituerte i Norge, og om de forventede effektene i markedet av en avkriminalisering. Når den er på bordet, får de som forsvarer sexkjøp av prinsipielle grunner se på tallene, lese historiene og bestemme seg for om de synes prinsippet er verd prisen andre må betale. Og mens vi venter på den rapporten, bør våre myndigheter gjør mer for de prostituerte. Nå.