Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Markerer 20 år med jubelfestival og bok

Ungdommelig hovmod og urokkelig tro på konseptet er forklaringa på Norwegian Woods suksess.

STERKE OPPLEVELSER:   Konserten med Neil Young og Crazy Horse på Norwegian Wood for to år siden er en av mange sterke opplevelser som publikum har fått på festivalen gjennom 20 år. Foto: Lars Eivind Bones
STERKE OPPLEVELSER: Konserten med Neil Young og Crazy Horse på Norwegian Wood for to år siden er en av mange sterke opplevelser som publikum har fått på festivalen gjennom 20 år. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Vet du hva, vi var totalt uredde og trodde vi var drømmefestivalen for all verdens store artister, sier festivalgeneral Jørgen Roll.

Det resulterte i invitasjon til både Rolling Stones' Keith Richards og Paul McCartney.

Sterk i troen - Vi trodde at Norwegian Wood var sentrum i universet. Vi hadde ekstremt stor tro på oss selv. Jeg sendte brev til Keith Richards, og skrev at:

«Siden Stones har spillefri, kan ikke du ta med deg The Expensive Winos og komme til Norwegian Wood?».

Det samme gjorde Jørgen Roll med Paul McCartney. Men verken Richards eller McCartney dukket opp.

Johnny Cash Men det har mange andre internasjonale stjerner gjort. Den de to første Norwegian Wood-konsertene ble arrangert på Bærums Verk. I 1992 var Johnny Cash hovedattraksjonen.

- Han var en reflektert mann.

-Han spurte hvor gammelt vertshuset var, og da jeg svarte, kommenterte han følgende: «Det er 150 år eldre enn vår konstitusjon».

JUBILANT: Norwegian Wood-general Jørgen Roll har vært med i 20 år nå.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
JUBILANT: Norwegian Wood-general Jørgen Roll har vært med i 20 år nå. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Jørgen Roll forteller at Cash også var en lidenskapelig fisker, og da han sto på scenen og så elva Lomma, lurte han på han hadde fiskestang i rideren.

Ikke gubbete Årets festival åpner med Eric Clapton i Frognerbadet torsdag 9. juni. Den konserten er utsolgt, men det fins enkelte billetter igjen til de øvrige dagene - samt noen pass for hele festivalen.

- Mange etablerte artister står og har stått på scenen. Dere er ikke litt gubbete, da?

- Vi booker gode artister uansett alder. I år har vi Patti Smith, Ringo Starr, Mastodon og Eagles som de store navnene. Men vi byr også på unge og nye band.