Beklager etter støtende reklamevideo

Markerer 9/11 med Cola-tårn og madrassalg: - Dere burde skamme dere

- Finnes det en bedre måte å minnes 11. september enn med et tvillingtårn-salg?

TERROR-SALG: Den amerikanske madrassbutikken Miracle Mattresses promoterte «Twin Tower Sale» slik. Det angrer de på i dag. Video: Miracle Mattresses via Storyful.Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): På søndag er det 15 år siden 9/11, og over hele Amerika markeres nå årsdagen til terrorangrepene som rystet verden 11. september 2001.

Men ikke alle markeringene har vært like vellykka.

Madrasstårn

En madrassforhandler i Texas har blitt kraftig kritisert etter de postet en video på Facebook for å promotere «Twin Tower Sale» i forbindelse med markeringen av 11. september.

Butikken, Miracle Mattress, poster ofte videoer på sin Facebook-side for å promotere salg, til stor glede for følgerne. Denne gangen skjedde det motsatte.

Se video øverst i saken.

- Finnes det en bedre måte å minnes 11. september enn med et tvillingtårn-salg?, sier butikksjef Cherise Bonanno humoristisk i videoen.

To menn står og smiler og poserer i bakgrunnen, før Bonanno ved et «uhell» dytter de to mennene bakover, slik at de faller og kolliderer med to tårn av madrasser. Madrasstårnene ramler sammen, og gir klare assosiasjoner til det som skjedde med tvillingtårnene på Manhattan.

- Å herregud. Vi vil aldri glemme, roper Bonanno.

Videoen ble raskt fjernet fra Facebook etter at butikken ble utskjelt for det folk omtaler som en usmakelig og uakseptabel video.

- Dere burde skamme dere, skriver blant annet en Facebook-bruker.

Like etter postet Miracle Mattress og eier Mike Bonanno en offisiell beklagelse til alle ofrene for terroren for snart 15 år siden. Eieren hevder at videoen var laget uten hans godkjennelse.

- Jeg synes det er avskyelig at en sånn video ble laget som et promoteringsverktøy, skriver han blant annet i beklagelsen.

Dette er likevel ikke første gang butikken forsøker å tjene penger på en forferdelig tragedie.

For noen måneder tilbake postet de et bilde der de hedret ofrene etter skyteepisoden på nattklubben Pulse i Orlando, hvor 49 mennesker mistet livet. Sammen med minneordene brukte de hashtaggen #alllivesmattresss.

- Ekkelt og uakseptabelt

Miracle Matress er imidlertid ikke de eneste som har blitt kritisert for å være «usmakelig» i forbindelse med 11.september-markeringen. Også et stunt gjort ved en Walmart-butikk i Florida har fått massiv kritikk på sosiale medier.

Butikken hadde i anledning 15-års markeringen bygget opp to Coca Cola tårn med et banner hengende over tårnene, «We will never forget».

Nå koker det på sosiale medier etter det folk mener er forkastelig bruk av brusprodukter for å symbolisere de to tvillingtårnene som kollapset etter at to kaprede fly ble kjørt inn i bygningene.

- Walmart, dette er ekkelt og helt uakseptabelt, skriver en på twitter.

- Jeg skal aldri handle i deres butikker igjen, skriver en annen.

En talsmann for Walmart fortalte Orlando Weekly at det var Coca Cola som hadde foreslått brus-stuntet. Etter den massive kritikken bestemte Walmart-ledelsen seg for å ta vekk Cola-tårnene.

Angrepet 11. september 2001 er det mest omfattende terrorangrepet i USAs historie, både når det gjelder materielle skader og antall drepte. Nesten 3 000 mennesker fra 93 land mistet livet.

Fire fly ble kapret av al-Qaida-terrorister. To av dem kjørte inn i Wold Trade Center på Manhattan i New York. Ett styrtet inn i Pentagon i Washington DC. Det fjerde og siste flyet nådde aldri målet sitt, og gikk i bakken i Pennsylvania.

Se minidokumentar om 11. september-angrepet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer