Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Markerer avsky mot homohets

På grunn av en 14 år gammel låt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld spiller Buju Banton på Rockefeller. Vi får en rask prat med dancehallartisten noen timer før konserten.

- Du er kanskje klar over at det skal være en aksjon utenfor Rockefeller i kveld, nærmere bestemt en solidaritetsmarkering for lesbiske og homofile på Jamaica?

- Ja, og det støtter jeg. Det er vakkert, vi skal være solidariske med hverandre her i verden, svarte, gule, hvite ... Solidaritet er et vakkert ord, svarer Banton.

Vil bare lage musikk

Han vil derimot ikke kommentere at aksjonen er satt igang på grunn av hans 14 år gamle sang «Boom Bye Bye».

- Du er sikkert lei av at den sangen bringes opp igjen og igjen. Hva vil du si til leserne om musikken din og budskapet ditt nå?

- Jeg lager sanger hver dag og vil bare lage musikk i fred, er Bantons knappe kommentar.

Han kan ikke stå inne for måten musikken hans har blitt brukt på, og mener det er et tegn på manglende intelligens når folk utelukkende ser ham som homofob.

TUNG SKYGGE: Den  14 år gamle låta «Boom Bye Bye» følger Buju Banton hvor han enn går. I kveld spiller han i Oslo. Foto: SCANPIX
TUNG SKYGGE: Den 14 år gamle låta «Boom Bye Bye» følger Buju Banton hvor han enn går. I kveld spiller han i Oslo. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg kan gi deg et ordentlig intervju seinere, men ikke om dette. Dette er søppel, og det vil jeg ikke bidra til, sier Banton før han legger på - for andre gang.

Vil ikke kneble

Skeiv Ungdom har mobilisert til markeringen utenfor Rockefeller på tross av at Buju Banton neppe spiller låta «Boom Bye Bye», som oppfordrer til drap på homofile (les hele teksten), i kveld.

De har fått med seg Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring Norge så vel som Fremskrittspartiets Ungdom og Senterungdommen.

- Dette er en solidaritetsmarkering for dem som er utsatt for den homofobien på Jamaica som denne teksten til Buju Banton markerer, sier lederen i Skeiv Ungdom, Kari Helene Skog, til Dagbladet.no.

Jamaica er kanskje det mest homofobe stedet i verden, skriver Time Magazine. Artikkelen forteller også at Buju Banton var anmeldt for grov vold mot en homofil mann, en sak som ble henlagt i januar i år.

Skog ønsker i motsetning til LLH ikke at konserten skal avlyses.

- Vi mener ikke at man skal kneble disse grusomme holdningene, de må opp og fram slik at vi kan vise at de ikke er bra. Skal man få noen til å forstå hva slike holdninger faktisk gjør med folk og få til å endre holdningene, så gjør man ikke det ved å nekte noen å spille.

image: Markerer avsky mot homohets

Skog tror ikke Bantons holdninger er utbredt i Norge.

- Nei, jeg tror det er mange homofober i Norge som er imot partnerskap og adopsjon, men jeg tror de aller fleste mener det å drepe og skade homofile er å gå langt over streken. Men at det er mange i Norge som synes homofili er unaturlig og galt og syndig, det får jeg daglig bevis på.

- Tror du Banton selv mener disse tingene?

- Når man lager en såpass klar tekst, så mener jeg man må ta det som hans meninger. Dette virker ikke som ironi. Det jeg synes er viktig, er at man skal ta folk seriøst. Så hvis Buju Banton sier unnskyld, så skal man ta det for det det er.

- Du vil ta imot en unnskyldning hvis den kommer?

- Ja, men vi vil også klart si ifra hva sånne holdninger gjør og vise vår sterkeste avsky mot å legitimere drap uansett. Vi vil også gjøre det klart at vi på ingen måte kan tolerere homofobi.

Ba ikke om unnskyldning

Øyvind Holen, kulturredaktør i Ny Tid, har fulgt Buju Bantons karriere.

- Han har ikke laget en homofobisk låt på 14 år. Han har vel fortsatt et ganske skeptisk syn på homofil legning. Men så lenge han ikke bruker musikken til å fremme det, men holder det mer privat, må han få spille konserter, sier Holen til Dagbladet.no.

Den aktuelle sangen «Boom Bye Bye» er altså 14 år gammel. Etter press fra plateselskapet, kom Buju Banton i 1993 med en skriftlig beklagelse av sangen. Han skal imidlertid ikke ha bedt om unnskyldning for anti-homo-holdningene.

Banton skal dessuten ha framført sangen så seint som i 2004.

- Hva synes du om solidaritetsmarkeringen utenfor konserten i kveld?

- Det er bedre enn å rope «avlys, avlys, forby, forby». Det er ingen tvil om at dagens reggae er preget av homofobe tekster. Men den store saken rundt Buju Banton rullet jo i 1993. Disse reaksjonene er litt «velkommen etter» til norsk homobevegelse. Da T.O.K. spilte i Norge, var det ingen som reagerte, sier Holen.

T.O.K. oppfordrer i en låt til å brenne homofile menn. Det har ført til at en konsert som skulle holdes i New York i neste uke, har blitt avlyst.

Tung skygge

Så vel som samfunnet for øvrig, er også den jamaicanske reggaebransjen «maskulin og knallhard», ifølge Holen.

- Det har vært en oppblomstring av homofobe tekster de siste årene, på grunn av dancehallens og reggaens blomstring. Det har blitt en betraktelig mer aggressiv tone overfor homofile. Da har de nye generasjonene har trukket fram «Boom Bye Bye» som en forløper. Låta blir gjort til noe veldig stort av både homofobe og homobevegelsen, mener Holen.

Ifølge Holen har Buju Banton endret kurs. Han ble rastafarianer på midten av 90-tallet, og på sitt første rastaalbum «\'Til Shilo» tar han et oppgjør med sex- og voldsfokuset som var i dancehall på 90-tallet.

- Jeg synes det er mer interessant å finne ut hva han gjør i dag enn hva han gjorde for 14 år siden. Men det er klart at «Boom Bye Bye» henger over ham som en tung skygge, sier Holen.

Drap

Det er ikke ulovlig å være homoseksuell i Jamaica, men visse handlinger er ulovlige. «Handlinger av grov usømmelighet» og analsex er blant de forbudte gjerningene. I praksis brukes loven mest overfor menn som har sex med menn, men også lesbiske diskrimineres, ifølge J-Flag, Jamaicas homokampbevegelse.

- Homofobien står sterkt på Jamaica. Mellom 1982 og 2003 ble 47 mennesker drept på grunn av deres seksuelle orientering. Mye kan tyde på at mørketallene er større. Ofrene har blitt mishandlet, steinet, skutt eller brent til døde, skriver Skeiv Ungdom i en pressemelding.

Den åpne jamaicanske homoaktivisten Brian Williamson ble drept i sitt hjem i 2004. Han var med å starte et forum for homofile på Jamaica, J-Flag, og var også kjent for å hjelpe lesbiske og homofile i landet.

- Skeiv Ungdom og undertegnede organisasjoner ønsker å vise sin støtte og solidaritet med våre venner på Jamaica, skriver Skog i pressemeldingen. Hun forteller at det blant annet blir ett minutts stillhet for Williamson og andre homofile som er drept på den vestindiske øya.

Still Banton spørsmål!

Konserten åpner i kveld Oslo African Music Festival. Arrangør Joshua Chuku King fra African Culture Association ønsker solidaritetsmarkeringen velkommen, men vil ikke slippe de frammøtte inn på Rockefeller.

- De kan komme og demonstrere. Det er et fritt land, sier King til Dagbladet.no.

- Skjønner du at de reagerer på tekster som oppfordrer til at homofile skal skytes?

- Ja, jeg skjønner dem godt. Jeg støtter ikke hans tekster, men man kan synge hva man vil. Men han vil ikke synge den sangen igjen, sier King.

Dagbladet.no takker for spørsmålene flere av leserne har sendt inn, og beklager at vi ikke kom gjennom til Buju Banton med dem.

VIL IKKE AVLYSE: Men leder i Skeiv Ungdom, Kari Helene Skog, mener Buju Bantons holdninger må motarbeides.
SKAL PÅ KONSERT: Øyvind Holen mener man må gi Buju Banton en ny sjanse.