MEDFORFATTER: Suksessforfatteren Liza Marklund (bildet) skrev to bøker sammen med Maria Eriksson, som nå lever med hemmelig identitet i USA. Nå saksøker Eriksson, eller Mia, som hun kaller seg, en annen journalist for å ha røpet identiteten hennes. Foto: LARS EIVIND BONES
MEDFORFATTER: Suksessforfatteren Liza Marklund (bildet) skrev to bøker sammen med Maria Eriksson, som nå lever med hemmelig identitet i USA. Nå saksøker Eriksson, eller Mia, som hun kaller seg, en annen journalist for å ha røpet identiteten hennes. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

Marklunds medforfatter saksøker journalist

- Hun avslørte identiteten min.

(Dagbladet.no): Maria Eriksson, som nå kaller seg «Mia», har skrevet to bøker sammen med den svenske suksessforfatteren Liza Marklund.

«På flukt» (sv. tittel: «Gømda») og «Asyl» handler om «Mia»s liv som drapstruet, mishandlet, voldtatt og forfulgt av eksmannen sin.

Flyktet fra eksmannen
25 år gammel flyktet hun sammen med deres felles datter, sin nye mann og deres sønn til Chile. Men eksmannen klarte å oppspore dem, og de flyktet videre til USA, hvor «Mia» etter mange år har fått oppholdstillatelse og nå lever med skjult identitet.

- Jeg kommer aldri til å flytte tilbake. Det er USA som har tatt vare på meg, sa hun i et intervju med Dagbladet Magasinet i fjor.

Nå skaper en ny bok om «Mia»s liv oppstyr i Sverige. Den svenske journalisten og forfatteren Monica Antonsson lanserer i neste uke boka «Mia - sanningen om Gömda», der hun hevder at store deler av handlingen i «Mia» og Liza Marklunds bok «På flukt» er falsk.

I arbeidet med boka har Antonsson intervjuet «Mia» flere ganger. Men samarbeidet har vært alt annet enn godt. Nå anmelder «Mia» forfatteren til den svenske regjeringsadvokaten, fordi hun mener Antonsson har røpet identiteten hennes.

- Røpet identiteten min
- Jeg har ved flere tilfeller blitt intervjuet av journalisten Monica Antonsson, etter et løfte om kildebeskyttelse og anonymitet. Deretter har hun røpet min identitet for en mengde personer i forbindelse med arbeidet med en bok med tittelen «Mia - sanningen om Gömda», skriver «Mia» i anmeldelsen, ifølge avisa Aftonbladet.

Hun hevder at Antonsson har publisert opplysninger om både navnet hennes, byen hun bor i og familien hennes, på bloggen sin.

- Jeg har ikke brutt taushetsplikten eller blåst noens identitet. Hun har aldri bedt om at jeg skal holde henne hemmelig, sier Monica Antonsson til Aftonbladet.

Hun innrømmer imidlertid at hun har publisert bilder av «Mia»s familie på bloggen sin, men hevder det er med deres godkjennelse.

Vært hjemme én gang
I intervjuet med Magasinet, som hun ga i forbindelse med lanseringen av en tredje bok om livet sitt, forteller «Mia» at hun har et vanskelig forhold til sine egne foreldre.

- De har ikke vært med på reisen min, og jeg ikke på deres. Å møte dem igjen var som å treffe noen man har møtt for lenge siden, men ikke helt kjenner, fortalte «Mia».

Da hadde hun bare vært i Sverige én gang etter at hun rømte fra landet.

- Jeg ville bare hjem til USA. Jeg følte meg ikke hjemme, og jeg var hele tida redd for at «han» skulle dukke opp, sa hun.

«Han» er hennes tidligere ektemann, som gjentatte ganger i løpet av to år skal ha banket henne helseløs, voldtatt henne, drapstruet henne og datteren og prøvd å kjøre dem ned mens de var på trilletur. «Mia» er sikker på at hun hadde blitt drept dersom hun hadde blitt i Sverige.

 

SISTE BOK: Dette er Mias siste bok, og den eneste hun ikke har skrevet sammen med Liza Marklund.
SISTE BOK: Dette er Mias siste bok, og den eneste hun ikke har skrevet sammen med Liza Marklund. Vis mer