Marlenoman

Les også Fatalt fruentimmeri.

Marlene Dietrich er en av de filmstjernene som grunnla vår oppfatning av hva en filmstjerne er. Hun insisterte på å bli lyssatt ovenfra, og fikk derfor sin mystiske appell med glorie av blondt hår og store, mørke søkk av noen øyne. Smører du så på ett lag androgynitet, ett lag homoerotisk appell, ett lag elegant verdenstrøtthet og mange lag pudder, har du en kvinneskikkelse nesten alle vil tenne sigaretten for.

I en tid hvor populærkulturen dyrker girl-next-door-typen, er det ingen som lenger prøver å være noe i nærheten av så fascinerende som Marlene Dietrich. Vil dere ha diva i stedet for sjamporeklameappell hos jentene bør dere innfinne dere på Cinemateket i Oslo.

Cinematekets serie med Marlene Dietrichs filmer legger særlig vekt på de sju som ble regissert av Josef von Sternberg, mannen som skapte henne, i hvert fall ifølge seg selv. Det har vært vanskelig å få tak i filmene, og det kan bli en stund til neste gang. Samtidig som filmserien går kan man se en utstilling i museet i Filmens Hus, med bilder fra Marlene Dietrich sitt bo, hvis 15000 bilder alle var godkjente av Dietrich selv.

Der kan man også se bilder som er mindre diva-aktige.

Cinematekets Marlene Dietrich-serie går fram til 14.november. Utstillingen med bilder av Dietrich varer til 18. desember.

Programmet for Cinemateket i Oslo finner du her.

FILMDIVA:</B> Marlene Dietrich satte standarden for hva det vil si å være filmstjerne.