Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Marley på norsk

19 år etter at han tok sin siste blås, hedrer norske musikere Bob Marley på plate. Et mulig høydepunkt: Ole Ivars versjon av «No Woman No Cry».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HYLLER: Lars Martin Myhre og Odd Børretzen spiller Bob Marleys «Is This Love» på en norsk Marley-hyllest. I går framførte de låten på Rockefeller. Her sammen med initiativtakerne Lars Baade (bak) og Åsmund Gylder. Foto: ROBERT S. EIK Odd Børretzen og Lars Martin Myhre spilte inn sin versjon av «Is This Love» for et halvt år siden. _Jeg hadde ikke noe forhold til Bob Marley før jeg fikk en CD, men jeg synes han er en vennlig og sjarmerende solskinnsprofet. Låta har i aller høyeste grad fått en ny tekst, jeg bruker mer Bob Marley som en referanse til noe som skjedde på Foss skole en gang, sier Odd Børretzen. Med respekt _Og vi har ikke gjort noe forsøk på å prøve å spille reggae, det er mer en slags cool swingjazz, supplerer hans musikalske følgesvenn Lars Martin Myhre. _Vi var litt spente fordi vår låt skulle sendes over for godkjenning av de som satt med rettighetene, de kunne jo umulig godta dette, men det gjorde de. For vi har gjort dette med respekt, sier 73-årige Børretzen. Deltakerlista spenner ellers fra rapperen Apollo via jazzsanger Beate Slettevoll Lech til Ketil Bjørnstad på høstens norskspråklige Marley-utgivelse. Og når Åge Aleksandersen kan tolke Dylan _ slik han gjorde på et helt album gitt ut av Kirkelig Kulturverksted for tre år siden _ så kan vel Ole Ivars tolke det jamaicanske ikonet. _Det nærmeste vi har vært reggae før dette er låta «Fri kost og losji for tørste menn» på den siste plata vår. Så vi har da lukta på sjanger'n, fastslår William Kristoffersen i Ole Ivars. Magi på stua Det er Åsmund Gylder (28) i gruppa Soldogg som de to siste årene har gått svanger med en idé om å få norske artister til å tolke den tredje verdens første superstjerne på sin måte. _Inspirasjonen ligger i Marley sjøl. Hans enkle budskap om fellesskap og glede lever, fastslår Gylder. Han erindrer oppveksten på slutten av 70-tallet, på Høybråten på Oslos østkant. Foreldrene som hadde kjøpt Marleys nye lp, feelingen i stua da «Kaya» ble satt på. _Jeg husker magien da mor og far dansa etter «Kaya». Det er en av de sterkeste minnene jeg har fra barndommen. Siden har Marley fulgt meg, selv om jeg rent musikalsk ikke har latt meg farge av han, understreker Gylder. Disse er klare «Inn fra kulda» gis ut av plateselskapet Tylden & Co. på seinhøsten. Gylder jobber fortsatt med en håndfull navn. Men her er de som så langt har sagt ja til å være med: Odd Børretzen/Lars Martin Myhre «Is This Love» Apollo «Burnin' and Lootin'» Mari Boine «Running Away» Ketil Bjørnstad «Natural Mystic» Knut Reiersrud «Coming In From The Cold» Beate Slettevoll Lech «Waiting In Wain» Åsmund Gylder/Lars Baade «Sun Is Shining» Ole Ivars «No Woman No Cry»