Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Marsjerer Frp i takt med Odins soldater?

Vanlige folk oppfatter neppe soldatenes tilstedeværelse som en trygging av det offentlige rom.

PATRULJERER: Selvjustisgruppa Odins soldater i gatene i Drammen natt til forrige søndag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
PATRULJERER: Selvjustisgruppa Odins soldater i gatene i Drammen natt til forrige søndag. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Rasisme er som ugress. Den må røskes opp med rota om man skal hindre elendigheten i å spre seg. Dessverre bidrar Frp heller med gjødsel når fremtredende politikere omfavner Odins soldater.

Odins soldater etablerer seg flere steder i landet. Selv om den finske grunnleggeren av Odins soldater er erklært nynazist, har Frp sin justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen gitt gruppa honnør for at de patruljerer norske lokalsamfunn. Til grunn ligger en feilaktig fortelling om at innvandrere gjør det offentlige rom så utrygt at deres innsats må til for å sikre ro og orden. Ellingsens støtte til Odins soldater undergraver politiets rolle.

Samme dag som Ellingsen ga gruppa honnør, fikk talsperson Ronny Alte fritt spillerom i media. Han takket for støtten og kunne også fortelle at Frp var hans parti. Alte er tidligere kjent fra Stopp islamiseringen av Norge, Pegida og Norwegian Defence League. På bloggen sin kommer han med grove og konspiratoriske påstander, som at «flyktningbølgen som i dag skyller inn over Europa er i ferd med å legge Norge og resten av Europa i ruiner». Han skriver om «islamisering av offentlige bygg» og at skolen skaper rasisme fordi «stadig flere skoler opplever at norske barn mobbes av muslimske barn». Han trekker altså opp et skille mellom å være norsk og å være muslim. Det er et «oss» og «de andre».

Det er ikke bare på bloggen Alte sliter med å dokumentere påstander. På «Dagsnytt 18» 23. februar hevdet han at de «har et godt samarbeid med politiet i alle distriktene vi er representert». Han unnlot å nevne at Odins soldater insisterer på å patruljere i Kristiansand, til tross for at politiet har varslet at de kommer til å bortvise dem. I følge Fædrelandsvennen er flere som er tilknyttet gruppa dømt for vold, voldtekt, innbrudd og ulovlig våpenbesittelse. Dette mener imidlertid Alte er irrelevant, ettersom de har sonet sin straff. Når han konfronteres med deltakelse i Odins soldater fra våpenglade høyreekstreme, svarer han at han ikke kommenterer enkeltpersoner. Vanlige folk oppfatter neppe soldatenes tilstedeværelse som en trygging av det offentlige rom.

Jeg har bedt justisministeren avklare hva han vil gjøre for å hindre at rasistisk motiverte gategjenger patruljerer i norske lokalsamfunn, samt hvordan politi- og justismyndigheter skal forholde seg til aktiviteten som Odins soldater representerer. Politiet har respondert svært ulikt fra politidistrikt til politidistrikt i spørsmål knyttet til etablering av Odins soldater. Det kan se ut som politi med kjennskap til høyreekstrem organisering er tydelige på at organisasjonen er uønsket, mens andre har hatt en mer naiv tilnærming.

Frp?s uklarhet skaper usikkerhet om viljen til å ta et oppgjør med rasistgrupper er tilstrekkelig til stede i dagens regjering. Det krever at det tas tydelig stilling der du bor. Lokale politivedtekter kan brukes til å nekte Odins soldater å patruljere gatene. Aksjoner som vi har sett i Tønsberg med å følge etter soldatene på patrulje med røde nisseluer kan kopieres. Tiden er virkelig inne for å organisere seg antirasistisk, og om flere går sammen er det mulig å arrangere informasjonsmøter og motdemonstrasjoner. Uniformerte bander med ekstreme holdninger som sprer frykt må møtes med fakta og en tydelig beskjed om at de ikke er velkomne i lokalsamfunnet, enten de kaller seg Odins eller Allahs soldater.

Høyres tydelighet i saken er avgjørende for den antirasistiske kampen, mens Frp?s stillhet vekker bekymring. For etter Ellingsens omfavnelse har det vært forunderlig stille fra Frp. Ingen vil møte til debatt. Partileder og finansminister Siv Jensen har uttalt at hun ikke er enig i Ellingsen sin støtte til Odins soldater og at det er politiet som har ansvar for å sikre tryggheten i Norge. Det er vel og bra at Frp presiserer at de støtter dagens lovverk som forbyr borgervern, men det er fremdeles høyst uklart hvordan Frp stiller seg til Odins soldater. Er Frp redd for å forstyrre ugresset som gror?