Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Marsvin-netter

Du vet hvordan mange overarbeidede mennesker snakker om å en dag «hoppe ut av hamsterhjulet»? Det scenariet har Disney med «G-gjengen» på en måte tatt på alvor.

FILM: Kan trendmarkører som kultkomikeren Zach Galifianakis, labradoodler og populærdarwinisme til sammen bli en god barnefilm? «G-gjengen», den første live-action-produksjonen med Disneys 3D-teknologi, om et knippe marsvin og en muldvarp som er blitt omskolert fra husdyr til snakkende, FBI-trente spesialagenter, er et forsøk på å besvare det spørsmålet.

Målgruppebom
Og svaret? Uten å foregi å vite nøyaktig hva som resonnerer hos dagens sjuåringer, er det i alle fall vanskelig å se for seg at de vil la seg bergta av filmens hovedplot, som består i marsvinenes anstrengelser for å stoppe en britisk hvitevaremagnat (spilt av Bill Nighy), som i det skjulte har omprogrammert alle espressomaskinene verden har kjøpt av ham til laserarmerte roboter. Det er nok heller ikke rimelig å anta at kjernepublikumet vil falle for manusets gjennomgående teknologinomenklatur eller mange referanser – alt fra halvgode populærkulturelle (en birollehamster promper i søvne, og kunngjør etterpå: «Jeg elsker lukten av napalm om morgenen») til snedige bransjeinterne(på et tidspunkt nedkjemper agentene en «G.I. Joe»-figur, altså en av sommerens blockbusterkonkurrenter).

Påfallende livaktige
Det betyr at ansvaret, ikke bare for å redde menneskeheten, men også filmen og dem selv – de er imellomtiden blitt droppet fra agentprogrammet, til tross for at de, som det blir argumentert, «har 98 prosent felles genmateriale med dere» – står og faller på hovedrolleinnehaverne. Og de er, for all del, både påfallende livaktige og glimtvis forbaska sjarmerende, kanskje aller mest når de under en dekkoperasjon i en dyrebutikk må agere «vanlige» marsvin, for å infiltrere buret og vinne tilliten til en hamster som både er canadier og «kvart ilder» – sånt finnes det jo ingenFBI-protokoll for. Men når «G-gjengen» seinere kulminerer i en impromptu dansesekvens til tonene av Black Eyed Peas,mistenker man at selv ikke filmskaperne har følt at 98 prosent felles genmateriale er nok.

Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling