Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Marte Aas griper til steinen for å stille spørsmål om menneskets slutt

I Sandefjord Kunstforening lar hun menneskets beste venn føre ordet.

MERKER I STEINEN: I Marte Aas’ utstilling på Sandefjord Kunstforening blir vi konfrontert med sivilisasjonens mulig endetid. Et steinbrudd i Vestfold er scenografi for et drama der stein og reservedeler for menneskekroppen spiller hovedroller. Foto: Arve Rød
MERKER I STEINEN: I Marte Aas’ utstilling på Sandefjord Kunstforening blir vi konfrontert med sivilisasjonens mulig endetid. Et steinbrudd i Vestfold er scenografi for et drama der stein og reservedeler for menneskekroppen spiller hovedroller. Foto: Arve Rød Vis mer

I Marte Aas’ utstilling på Sandefjord Kunstforening treffer vi en melankolsk hund i et steinbrudd, som tenker filosofiske tanker om sin nye tilværelse i en verden uten mennesker. Hunden har eneste rolle i en kortfilm med en talende og lokkende tittel, som også er tittel på utstillingen: «What I Miss About People, and What I Don’t Miss About People» – noe som vel er egnet til å sette i gang vide resonnementer blant både introverte og mer uttalte misantroper.

Kameraet følger hundens stille tusling rundt blant øde og livløse granittblokker. Stundom legger den seg ned på den regnvåte grusen, eller sitter og stirrer dypsindig ut i været, alt mens en kvinnelig stemme lister opp fordeler og ulemper med menneskenes nærvær, sett fra hundens perspektiv. Den savner som hunder flest hverdagslighet og rutiner, som turer morgen og kveld. Den savner lær og stål, og lukten av te med melk, eller enda mer kuriøse ting som linoleumbelagte gulv og lyden av tjukke folk som jogger, men ikke alarmer eller bestemte ukedager. Heller ikke feiringer, fyrverkeri og lukten av alkohol, eller folk som ler høyt eller smiler uten grunn.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?