Marte Michelet kommenterer: Nordmenn er ikke herrefolk, og «partysvenskene» er en myte

Svenskejævel.

FALSKT BILDE: Bildet av Norge som et eneste stort villaområde, der alt ordentlig arbeid utføres av polakker, litauere og svensker er verken selvkritisk eller avslørende, det er falskt, skriver Marte Michelet. Illustrasjon: Flu Hartberg
FALSKT BILDE: Bildet av Norge som et eneste stort villaområde, der alt ordentlig arbeid utføres av polakker, litauere og svensker er verken selvkritisk eller avslørende, det er falskt, skriver Marte Michelet. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«De kommer og tar jobbene våre. Er det ikke deilig?» Slik lød ingressen på A-magasinets store reportasje om svenske arbeidsinnvandrere forrige fredag. Tittelen var «Herskap og tjenare» og saken gikk over hele 12 sider. Historien om arbeidsmigrantene fra Sverige ble presentert som «en historie om en endret maktbalanse mellom to naboer som elsker å hate hverandre, der nordmannen er den nyrike storebroren».

Utgangspunktet for saken var den svenske spillefilmen «Svenskjävel», som har premiere på norske kinoer denne uka. Den handler om Dino, ei jente i 20-åra som har kommet til Oslo for å jobbe. Hun bor i et skittent, overfylt kollektiv, får tilfeldige timeansettelser gjennom vikarbyråer, spiser papp-pizza og nudler, og går på fylla. Sjablongen på en partysvenske. Når hun brekker armen får hun ikke strøjobber lenger, og vikler seg inn i en svart jobb som barnepike/vaskehjelp/sexobjekt, for en øvre middelklassemann i livskrise.

Filmens kjernereplikk er når Dino sier til et middagsselskap av velstående norske par i 40-åra at svensker ser på Norge «som en slags tilbakestående fetter som vant i Lotto». Regissør Ronnie Sandahl gjentar dette budskapet til A-magasinet: «Min generasjon ser på dere som et herrefolk - rike mennesker man kan få jobb av.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer