HARDKOKT KRIM: Filmregissør Martin Scorsese ønsker ifølge Variety å vende tilbake til den typen hardkokte krimfilmer som han ble kjent for. Derfor ser han til norske Jo Nesbøs Harry Hole-bøker. Foto: Dagbladet/Scanpix
HARDKOKT KRIM: Filmregissør Martin Scorsese ønsker ifølge Variety å vende tilbake til den typen hardkokte krimfilmer som han ble kjent for. Derfor ser han til norske Jo Nesbøs Harry Hole-bøker. Foto: Dagbladet/ScanpixVis mer

Martin Scorsese vurderer å lage Harry Hole-film

Vil ta Jo Nesbøs «Snømannen» til Hollywood-lerretet.

(Dagbladet): Filmregissør Martin Scorsese har begynt å snuse på muligheten for å lage film av Jo Nesbøs roman «Snømannen».

Det er filmbransjebibelen Variety som melder om nyheten.

Scorsese er i ferd med å legge siste hånd på verket med en annen film, og har begynt å kikke seg rundt etter nye prosjekter.

Tilbake til krim Ifølge Variety ønsker han å vende tilbake til filmer slik som de som har definert hans karriere - hardkokt krim - og har derfor sett seg ut den norske forfatterens forfatterskap.

«Snømannen» er Jo Nesbøs syvende krimroman om politiførstebetjent Harry Hole. Den kom ut på norsk i 2007, og kom i engelsk oversettelse i fjor.

Intet formelt bud har kommet på bordet ennå, men manusforfatter Matthew Michael Carnahan, som sist arbeidet på Brad Pitt-filmen «World War Z», er i forhandlinger om å tilpasse boken til Hollywood-lerretet.

Trodde ikke de ville få Scorsese Ifølge Jo Nesbø selv har produksjonsselskapet Working Title, som i fjor kjøpte filmrettighetene til Harry Hole-serien, brukt Scorsese som et eksempel på den typen stjerneregissør de IKKE kom til å få på laget, så lenge Nesbø stiller krav om selv å få være «executive producer» godkjenne regissør og skuespillere til filmatiseringene.

- Working Title sa til meg: Du skjønner vel at vi ikke kan gå til en regissør som Martin Scorsese og si, «vi vil at du skal jobbe med denne filmen, forutsatt at en fyr i Norge godkjenner det». Og jeg svarte «ja, det skjønner jeg selvsagt. Men det er det dere må gjøre», fortalte Nesbø på en pressekonferanse under filmfestivalen i Cannes i sommer.

Hardkokt Martin Scorsese forbindes gjerne med hardkokte filmer fra New York, og sitt mangeårige samarbeid med Robert de Niro.

Hans status i filmindustrien kan knapt overvurderes. Gjennombruddet som regissør kom med de forlengst kanoniserte «Mean Streets» (1973) og «Taxi Driver» (1976). På åttitallet leverte han blant annet boksefilmen «Raging Bull» og Michael Jacksons legendariske musikkvideo til «Bad».

I 1990 kom mafiafilmene «Goodfellas» og «Casino», og i 2007 mottok Scorsese omsider Oscar-statuett for beste regi, etter å ha vært nominert fem ganger.