DELER SEIEREN MED VENNER: Månedens poet Martine Frang (i midten) sammen med Oujimai og bestevenninnen Sara. Foto: PRIVAT
DELER SEIEREN MED VENNER: Månedens poet Martine Frang (i midten) sammen med Oujimai og bestevenninnen Sara. Foto: PRIVATVis mer

Martine (19) til topps med stjernebilder

Skrev det beste elevdiktet.

(Dagbladet): Martine heter hun, Stovner-jenta som med diktet «Orions belte» gikk til topps i Skolekammeret for oktober og november, som juryen kåret i desember.

Vi får kontakt på nyåret:

- Hva som satte diktet i gang - var det en linje, et (stjerne)bilde, en stemning eller noe helt annet?

- Jeg har lest ei novelle som heter «Blå Amason» av Gro Dahle. Her er det en kar som sitter sammen med tre jenter han har plukka opp på veien, men han må ut og tisse. Da stjeler de bilen og stikker, mens han blir liggende på ryggen og se opp på Orions belte, som består av tre stjerner. Vakkert å se på. Det var dette som satte i gang tankene mine og fikk meg til å skrive diktet, sier hun.

- Hvordan du jobbet med det - har du strøket og slipt mye, eller var det der med én gang?

- Jeg hadde lyst til å skrive noe kort, gjerne haiku-lignende, og brukte neppe mer enn 5 minutter — det var der med en gang.

- Jobber du mye med skrivinga?

- Jeg skriver ikke så mye, mest minner jeg ikke vil glemme. Jeg har et lappesystem som jeg tar vare på i et syltetøyglass, sånn at jeg kan lese det senere.

- Hva liker du å lese?

- Leser mye bøker og blogger, romaner som er retta mot unge voksne, og krigslitteratur. Jeg leser veldig mye forskjellig.

- Hva tenker du å gjøre etter skolen - ja, og er du russ til våren?

- Jeg går på 3påbygg, og etter skolen tenker jeg å søke på sykepleierhøyskolen. I fritida er jeg konfirmant- og barneleder i Grorud og Romsås menighet. Jeg er heller ikke fremmed for å skrive mer på Skolekammeret.

Sier vintervinneren, og vi gratulerer med følgende jurykommentar: 

Herlig presist
Juryen falt for diktet av mange grunner. Det har smell og snert, uten klisjeer og har en letende, spennende holdning. Det fikk oss til å stusse. Og ga oss lyst til å bli med på en reise ut i «nattens mørke vinternatt». Langt ut. Det er herlig kortfattet, har gamle, mytologiske referanser og presise metaforer. Orion er et av de mest kjente stjernebilder vi har. De gamle babylonerne (Sumer-riket) mente at det var guden Gilgamesh. Takk for et herlig dikt, Helga. Det falt vi for - som vinterstjerner!

For juryen,
Kristian Rishøi og Maria Børja.


DIKT I DAGBLADET:
Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i elevforumet Skolekammeret
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker om og av kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave (Samlaget 2011)