Martyren fra Nederland

Denne uka startet rettssaken mot Nederlands mest populære politiker, Geert Wilders, som står anklaget for å spre hatefulle ytringer mot muslimer. Blir han dømt, er vi ille ute, skriver Stian Bromark.

STILT FOR RETTEN: Geert Wilders er tiltalt for å spre hatefulle ytringer mot muslimer. - Ytringsfriheten har en pris. Den må vi betale hver gang vi hører noe vi ikke liker, mener Dagbladets Stian Bromark. Foto:  AFP PHOTO/ANP/ MARCEL ANTONISSE
STILT FOR RETTEN: Geert Wilders er tiltalt for å spre hatefulle ytringer mot muslimer. - Ytringsfriheten har en pris. Den må vi betale hver gang vi hører noe vi ikke liker, mener Dagbladets Stian Bromark. Foto: AFP PHOTO/ANP/ MARCEL ANTONISSE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Muslimer invaderer Europa. Islam er en fascistisk terroristreligion. Koranen er akkurat som «Mein Kampf». Slik lyder oraklet fra Haag, Geert Wilders, parlamentariker og leder for det fremmedfiendtlige Frihetspartiet. Onsdag denne uka startet rettssaken mot ham. Wilders er anklaget for å ha spre hatefulle ytringer mot muslimer i en rekke uttalelser de siste åra, samt i filmen «Fitna», som portretterer muslimer som terrorister. Blir han dømt, risikerer han opptil to års fengsel. Ringvirkningene av en eventuell domfellelse vil merkes ut over Europa. Hvem er den viktigste personen i Europa i dag, spurte den konservative amerikanske kommentatoren Daniel Pipes tirsdag. Svaret? Geert Wilders. Målinger viser at han nå er Nederlands mest populære politiker og Frihetspartiet ligger an til å bli det største partiet ved parlamentsvalget neste år. Wilders, ifølge Pipes, er den best egnede til å takle det flerkulturelle Europas utfordringer. «Han har potensial til å stå fram som en størrelse av verdenshistorisk format». Intet mindre. Wilders er karismatisk, frittalende og politisk snedig. Han greier å framstå som et ytringsfrihetsoffer samtidig som han selv går inn for å forby en bok, Koranen. Wilders har tidsånden på sin side. Helt siden Nederland opplevde drapet på filmskaperen Theo van Gogh i 2004, utført av Mohammed Bouyeri, har de tidligere så tolerante nederlenderne snudd 180 grader og inntatt en mønsterdannende uforsonlig holdning til innvandrere og islam. Wilders er anføreren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer