Martyriets verdi i Egypt

Ingress

Meninger

DET ER ET LIVSFARLIG spill generalene i Egypt har startet. I går var det talt opp mer enn 500 martyrer i likhus og på sykehus etter onsdagens massakre, men det egentlige tallet kan være langt høyere. Som vi vet så har de døde ofte større verdi som døde enn som levende i en situasjon som den Egypt er i. Egypts hær har - med sine myrderier - gitt Egypts islamister et mektig våpen. Alle vet hva martyriet er verdt i Midtøsten.

ETTER ONSDAGENS massakrer er det politiske Egypt delt i tre. På den ene siden står hæren, som til tross for en rekke advarsler og stort press gikk til angrep onsdag. Et stort ansvar hviler på skuldrene til kuppgeneral Abdel Fattah el-Sisi, som er Egypts reelle leder. Han har utfordret skjebnen med å velge konfrontasjon og ikke dialog med både Det islamske brorskapet, og de aller fleste av Egypts islamister. Og han har utfordret skjebnen med å risikere å støte fra seg de militæres allierte, landets urbane middelklasse, som var de som åpnet veien for militærkuppet i begynnelsen av juli. At deres mann, Mohamed al-Baradei, trakk seg i protest fra generalenes regjering er et dårlig tegn. Som general bør el-Sisi være klar over farene med en to-fronts krig.

KONFRONTASJON, og ikke dialog, er loddet til de fleste land uten utviklete demokratier, og tradisjoner for konsensus. Det er også tilfellet i Egypt. Da Mursi ble valgt med et knapt flertall for et drøyt år siden valgte han å ikke komme sine motstandere i møte. Nei, han skrev i stedet lover skreddersydd for seg selv, og satte inn sine folk i de fleste embeter. Og det var nettopp det som var generalenes fremste kritikk mot Mursi - og begrunnelse for kuppet - at han var egenrådig og ikke ville ha dialog. Nå er det de militære som opptrer egenrådig og demonstrerer at de ikke vil ha dialog.

MEN EL-SISI har også skaffet seg en tredje front. Storavisene Washington Post og New York Times krevde i går at president Obama må stanse militærhjelpen til Egypt. Også fra Tyrkia kommer det sterke reaksjoner. Generalene har valgt å ikke høre på noen, og den egenrådigheten kan ha sin pris. De nærmeste dagene vil gi indikasjoner på om spillet generalene startet med å angripe Mursi-tilhengerne er første skritt på veien mot borgerkrig. Dessverre er det i så store bokstaver vi nå snakker, når vi snakker om Egypt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.