Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mas, mas

- Ja, men hva slags arbeid skal de unge kriminelle settes til?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programleder Øystein Syrstad i NRK P1s «Her og nå» begynte å bli utålmodig. På telefonen knurret en meget skeptisk forsker. I de tusen hjem lå dagens kilo Aftenpost med «Fysisk arbeid for barneranerne» øverst på side én. Nå lurte vi alle på hva barneombudet mente med akkurat denne delen av forslaget om å oppheve den kriminelle lavalderen.

- Ja, det skal jeg si noe om hvis folk ikke forstyrrer meg her!

Sa nestleder Anne Brita Normann hos barneombudet. Nesten i fistel. For hun måtte jo gjøre ferdig alle setningene sine om «ansvarliggjøring», «konsekvenser» og «dette er ikke straff» først. Derfor ble hun avbrutt, derfor fikk hun aldri svart ferdig - og derfor måtte programlederen beklagende runde av med at vi dessverre ikke fikk noe konkret ut av dette. Og alle følte seg antakelig snytt, både Normann, Syrstad og lytterne.

- Hvis vi skal vere litt konkrete og forstå tankane dine, Waage: Kva slags arbeid vil du setje ungdommen til, kva snakkar vi om?

Seks timer seinere var det Arnhild Myklebust Eggen som stilte spørsmålet i «Sommeråpent». Denne gang til sjefen selv, barneombud Trond Waage.

- Det vi snakker om når vi sier at vi skal ta bort... eh... vi er redd for, når det kommer sånne dystre meldinger... begynte Waage, så vi formelig hørte det knirke i årepinnene.

Programleder Eggen prøvde flere ganger å få ombudet på sporet, men i går hadde nok Waage og staben brukt morgenmøtet til å drille inn lange favorittsetninger om «ansvarliggjøring», «konsekvenser» og «dette er ikke straff».

Vi lytter gjerne til forklaringer som setter svaret i perspektiv. Men da vil vi gjerne høre svaret først. Da vi omsider fikk antydninger om å vaske bort tagging, var det vi som satt igjen med spørsmålene: Hvorfor sa de ikke det med en gang? Og: Hva skal barneranerne vaske bort?