DUMDUM BOYS: Trondheim-bandet som sammen med DeLillos, Raga Rockers og Jokke og Valentinerne regnes som en av de fire store i norsk rock på 1980- og 1990-tallet. "Splitter pine" er deres best kjente låt. Foto: NTB Scanpix
DUMDUM BOYS: Trondheim-bandet som sammen med DeLillos, Raga Rockers og Jokke og Valentinerne regnes som en av de fire store i norsk rock på 1980- og 1990-tallet. "Splitter pine" er deres best kjente låt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mas og måker kan gjøre en stakkar splitter pine gal

Wandrups utvalgte: Dumdum Boys og Odd Børretzen blant de nominerte.

Dagbladet og Bjørnsonfestivalen vil kåre Norges beste sangtekst. Stem på din favoritt.
Dagbladet og Bjørnsonfestivalen vil kåre Norges beste sangtekst. Stem på din favoritt. Vis mer

SANGTEKST: Dagbladet samarbeider med Bjørnson-festivalen om å kåre Norges beste sangtekst etter krigen. En jury bestående av sanger Frida Ånnevik, professor Gisle Selnes og kulturredaktør Sigrid Hvidsten har valgt ut 30 låter som leserne oppfordres til å stemme på ved å gå inn på db.no/sangtekst.

Denne spalten vil i sommer minne om låtene. «Splitter pine» fra 1989 er signaturlåta til Dumdum Boys fra Trondheim. Ikke siden Odd Børres Grand Prix-klassiker «Stress» er hverdagens jag uttrykt med mer innstengt aggresjon: «Mas, mas, mas, over hele linja/Mandag hele året/Det er ingenting å le av/Men jeg kan ikke la være/Splitter pine, splitter pine».

Som de formulerer det: «Vi lever alle under pisken». Hvis vi er blant de som legger stresset til sjøen, nærmere bestemt båtlivet, lever vi under noe annet som kan fortone seg like truende: Svermer av måker.

Odd Børretzen var spesialist på snakkende, humoristiske tekster. Hans "Måkene" er en av kandidatene. Sammen med sin partner Lars Martin Myhre ble han en folkekjær artist.
Odd Børretzen var spesialist på snakkende, humoristiske tekster. Hans "Måkene" er en av kandidatene. Sammen med sin partner Lars Martin Myhre ble han en folkekjær artist. Vis mer

Odd Børretzen og Lars Martin Myhre er best kjent for «Noen ganger er det ålreit» (1995). I kampen om tidenes beste sangtekst, har juryen valgt en annen slager; «Måkene», fra samme plate. Følgende sitat kan være en opptakt til høstens valg: «Måker eier ikke samfunnsånd, SKAL HA SKAL HA/Jeg tør ikke tenke på hvilket parti de ville ha stemt på/hvis de hadde hatt stemmerett.»


  • Bjørnsonfestivalen og Dagbladet kårer den beste norske sangteksten etter 1945. Juryen har nominert 30 låter, som nå skal til folkeavstemning.
  • Du kan stemme ved å klikke deg inn på db.no/sangtekst
  • Vinneren av konkurransen kunngjøres på Bjørnsonfestivalen i Molde, fredag 8. september.