Masaryks gåtefulle død

PRAHA (Dagbladet): «Det var følelsen av å være forrådt av de vestlige stormaktene som fikk den tsjekkoslovakiske utenriksministeren Jan Masaryk til å begå selvmord to uker etter kommunistenes kupp. Han var disponert for det.» Den tsjekkisk-norske historikeren Ladislav Reznicek konkluderer med at Masaryk ikke ble myrdet av KGB-agenter, men at han hoppet ut fra sitt kontor i Cerninpalassets 3. etasje natt til 10. mars 1948 - 50 år siden i dag.

  • I alle disse årene har spekuasjonene florert om Masaryks død. Under den kalde krigen tok de fleste for gitt at den populære utenriksministeren, humanisten og frihetssymbolet ble dyttet ut vinduet.
  • Reznicek forteller at de psykiske problemene fulgte Jan Masaryk helt fra barnsbein. Han var flere ganger til behandling. Både hans mor og bror endte sine liv på psykiatriske sykehus.
  • Under sitt besøk i Norge i juni 1947 lanserte Masaryk ideen om et samarbeid nord- sør i Europa, for å motvirke konflikten som bygde seg opp mellom stormaktene i øst og vest. Han var ikke før kommet hjem innen Stalin tvang president Eduard Benes til å si nei til Marshallhjelpen.
  • Hvorfor trakk han seg ikke, men ble sittende som utenriksminister etter at Benes hadde bøyd av nok en gang og utnevnt kommunisten Klement Gottwald som statsminister? Masaryk ble sterkt kritisert av venner. «Jeg lovet min far alltid å være sammen med Benes,» forsvarte han seg.

Reznicek vekker stor oppmerksomhet i Praha med sin ferske bok om Jan Masaryks barndom og ungdom. Historikeren, som søkte tilflukt i Norge etter invasjonen i 1968, mener at Stalin hadde all interesse av å utnytte Masaryk, ikke ta livet av ham. Det var kommunister, mulige rivaler, som Stalin ryddet av veien.

Dette betyr ikke at historikeren vil redusere Masaryks selvmord til en privat tragedie. Tvert om er hans poeng at selvmordet ble utløst gjennom presset som Masaryk var utsatt for hele livet - først som følge av farens engasjement for uavhengighet for Tsjekkoslovakia og mot samtidas sterke antisemittisme.

Deretter kom Jan Masaryks egen politiske kamp. Han ivret for å utvikle FN som fredsskaper, spesielt for de små land. Trygve Lie var en nær venn.

Jan Masaryk ble mer og mer isolert. Etter et besøk hos Harry Truman i januar 1948 skrev han fortvilt i et brev til sin venninne, forfatterinnen Marcia Davenport, at den amerikanske presidenten hadde gjort det klart at Tsjekkoslovakia var plassert i Stalins innflytelsessfære.

Kort tid etter var begge borte. 40 års kald krig var innledet.