KOMMENTARER

Maskeballade i operaen

Er det lov å gå i operaen med hjelm på hodet? Dette er kjernen i en opphetet kulturdebatt i Frankrike.

<strong>UGLESETT:</strong> Tilslørt kvinne i den franske byen Roubaix. Frankrikes kontroversielle forbud mot tilsløring har fått medhold i den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: AFP / NTB Scanpix
UGLESETT: Tilslørt kvinne i den franske byen Roubaix. Frankrikes kontroversielle forbud mot tilsløring har fått medhold i den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For to uker siden ble en kvinne i burka bortvist fra operaen i pausen mellom første og annen akt av Giuseppe Verdis «La traviata». Hun hadde sittet på første rad, rett bak dirigenten, sammen med sin mann. De hadde betalt 231 euro pr person, altså om lag 4000 kroner. Såpass koster det å se Verdi på Bastille-operaen i Paris.

Dessverre for dem hadde noen i koret sett at hun hadde på seg burka, og de truet med å nekte å synge videre hvis hun ikke ble bortvist i pausen. Og det ble hun, den 3. oktober, men det ble først kjent for få dager siden. «Jeg ble varslet i pausen,» har underdirektør ved operaen, Jean-Philippe Thiellay, forklart. «Noen av sangerne i koret sa til meg at de ikke ville synge mer, hvis det ikke ble funnet en løsning.»

Thiellay fikk en av operaens betjenter til å forklare for ekteparet at fransk lov ikke tillater tildekkede fjes på offentlig sted, og at hun dermed enten måtte avsløre sitt ansikt eller forlate salen. Paret skal ikke ha kjent til reglene og valgte å gå sin vei uten noe om og men. Operaledelsen har nå innskjerpet at billettkontrollørene ikke må slippe inn slike tilskuere, og kulturdepartementet skal ha sendt ut en påminnelse til alle offentlige teatre og museer om gjeldende lover.

Men hvor går egentlig grensene? Er teatersalen virkelig et offentlig sted? Og hva ligger egentlig i de ulike lovtekstene som regulerer tildekkende plagg? Det finnes flere lover, med ulike begrensninger og strafferammer. Går du i hijab/chador, er det helt greit - bortsett fra på skolen, der det er forbudt å vise religiøse symboler. Hvis du derimot bruker heldekkende burka/niqab, må du holde deg hjemme, eventuelt kan du gå på jobben hvis det er en privat arbeidsplass som godtar slikt utstyr. Begrunnelsen i den loven, fra 2010, er ikke religiøs, men handler om at man ikke skal skjule sitt ansikt.

Så hva da med motorsykkelhjelm, finlandshette eller karnevalsmaske? Her blir det vanskelig. Bruker du slikt av helse- eller yrkesmessige grunner, eller til fest, er det greit. Hvis ikke kan du straffes med 150 euro i bot og/eller et kurs i samfunnstilhørighet («citoyenneté»). Hvis du er tildekket i en demonstrasjon, blir det verre: 1500 euro, ca. 12 000 kroner, i bot.

Det har vært flere episoder i Frankrike siden den siste loven kom på plass. Høyre-parlamentariker Nadine Morano tok i sommer et bilde av en hijab-kvinne på en strand, la det ut på Facebook og kalte det et «angrep på fransk kultur», selv om det altså bare dreide seg om skaut.

Det foregår en usalig blanding av ulike former for tildekkende plagg, og folk på begge sider er rasende. Og når kommer første arrestasjon av mann med motorsykkelhjelm?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer