KOMMENTARER

Maskeballade i operaen

Er det lov å gå i operaen med hjelm på hodet? Dette er kjernen i en opphetet kulturdebatt i Frankrike.

UGLESETT: Tilslørt kvinne i den franske byen Roubaix. Frankrikes kontroversielle forbud mot tilsløring har fått medhold i den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: AFP / NTB Scanpix
UGLESETT: Tilslørt kvinne i den franske byen Roubaix. Frankrikes kontroversielle forbud mot tilsløring har fått medhold i den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For to uker siden ble en kvinne i burka bortvist fra operaen i pausen mellom første og annen akt av Giuseppe Verdis «La traviata». Hun hadde sittet på første rad, rett bak dirigenten, sammen med sin mann. De hadde betalt 231 euro pr person, altså om lag 4000 kroner. Såpass koster det å se Verdi på Bastille-operaen i Paris.

Dessverre for dem hadde noen i koret sett at hun hadde på seg burka, og de truet med å nekte å synge videre hvis hun ikke ble bortvist i pausen. Og det ble hun, den 3. oktober, men det ble først kjent for få dager siden. «Jeg ble varslet i pausen,» har underdirektør ved operaen, Jean-Philippe Thiellay, forklart. «Noen av sangerne i koret sa til meg at de ikke ville synge mer, hvis det ikke ble funnet en løsning.»

Thiellay fikk en av operaens betjenter til å forklare for ekteparet at fransk lov ikke tillater tildekkede fjes på offentlig sted, og at hun dermed enten måtte avsløre sitt ansikt eller forlate salen. Paret skal ikke ha kjent til reglene og valgte å gå sin vei uten noe om og men. Operaledelsen har nå innskjerpet at billettkontrollørene ikke må slippe inn slike tilskuere, og kulturdepartementet skal ha sendt ut en påminnelse til alle offentlige teatre og museer om gjeldende lover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer