Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Massakren i Gaza kan være begynnelsen på en ny voldsspiral i Midtøsten

Israel gjør sitt ytterste for å vise at det ikke finnes noen fredsprosess og at selv sivile demonstrasjoner vil bli møtt med våpenbruk og dødelige skudd.

SÅRET: Palestinske demonstranter bærer en skadet kamerat. Foto: AFP / NTB Scanpix
SÅRET: Palestinske demonstranter bærer en skadet kamerat. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Sytten palestinere ble drept, 1400 såret og av disse ble 750 skadd av skarpe skudd. Slik er de palestinske helsemyndighetenes tall etter den israelske massakren på Gaza-stripen i påskehelgen. Det er ikke meldt om israelske drepte eller sårede. Videoer fra hendelsen viser at ubevæpnede demonstranter ble skutt i ryggen på flere hundre meters hold. I alt deltok rundt 30 000 palestinere i demonstrasjonen der det bl.a. ble framsatt krav om tilbakelevering av land Israel tok over da den jødiske staten ble dannet i 1948. Et flertall av innbyggerne i Gaza er flyktninger fra denne fordrivelsen - eller etterkommere av disse.

De internasjonale reaksjonene på massakren er kraftige. Både FNs generalsekretær Antonio Guterres, EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Amnesty International krever en uavhengig gransking av hendelsene. Det gjør også det israelske venstrepartiet Meretz. Vår egen utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier «det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot dem som demonstrerer mot okkupasjon og å bringe sivile i fare i konfliktsituasjoner».

Protestene gjør ikke noe inntrykk på israelske myndigheter. Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman sier det ikke kommer på tale med noen granskingskommisjon, tvert imot gjør alle i forsvaret det som er nødvendig: «Alle våre soldater fortjener etter min mening medalje», sier han. Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener soldatene fortjener ros for å ha gjort en god jobb.

KONFLIKT: Mer enn 1400 mennesker ble skadd under demonstasjoner i Gaza fredag. Nå vil FN granske hendelsene. Video: CNN Vis mer

Slik gjør Israel sitt ytterste for å vise at det ikke finnes noen fredsprosess og at selv sivile demonstrasjoner vil bli møtt med våpenbruk og dødelige skudd. Påskedemonstrasjonene i Gaza og massakren er i seg selv ikke overraskende, men et resultat av innesperring, håpløshet og fattigdom. Gazastripen er på størrelse med Hamar kommune og hjem for omlag to millioner palestinere. Israel har det siste tiåret gjennomført tre militære angrep på Gaza som har kostet flere tusen livet. De sosiale forholdene er elendige: Gaza er uten elektrisitet store deler av døgnet, 95 prosent av vannet er udrikkelig, arbeidsledigheten er på 50 prosent og 80 prosent er avhengige av matvarehjelp utenfra.

Innesperring under slike forhold vil uvegerlig føre til opprør og væpnet motstand. Det finnes heller ingen fredsprosess som gir håp om frihet og fred. Og i Libanon er Hezbollah, som er alliert med Iran, den sterkeste politiske kraften. Massakren i Gaza kan være begynnelsen på en ny voldsspiral i Midtøsten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling