LEDER

Massakren i Gaza kan være begynnelsen på en ny voldsspiral i Midtøsten

Israel gjør sitt ytterste for å vise at det ikke finnes noen fredsprosess og at selv sivile demonstrasjoner vil bli møtt med våpenbruk og dødelige skudd.

SÅRET: Palestinske demonstranter bærer en skadet kamerat. Foto: AFP / NTB Scanpix
SÅRET: Palestinske demonstranter bærer en skadet kamerat. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Sytten palestinere ble drept, 1400 såret og av disse ble 750 skadd av skarpe skudd. Slik er de palestinske helsemyndighetenes tall etter den israelske massakren på Gaza-stripen i påskehelgen. Det er ikke meldt om israelske drepte eller sårede. Videoer fra hendelsen viser at ubevæpnede demonstranter ble skutt i ryggen på flere hundre meters hold. I alt deltok rundt 30 000 palestinere i demonstrasjonen der det bl.a. ble framsatt krav om tilbakelevering av land Israel tok over da den jødiske staten ble dannet i 1948. Et flertall av innbyggerne i Gaza er flyktninger fra denne fordrivelsen - eller etterkommere av disse.

De internasjonale reaksjonene på massakren er kraftige. Både FNs generalsekretær Antonio Guterres, EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Amnesty International krever en uavhengig gransking av hendelsene. Det gjør også det israelske venstrepartiet Meretz. Vår egen utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier «det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot dem som demonstrerer mot okkupasjon og å bringe sivile i fare i konfliktsituasjoner».

Protestene gjør ikke noe inntrykk på israelske myndigheter. Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman sier det ikke kommer på tale med noen granskingskommisjon, tvert imot gjør alle i forsvaret det som er nødvendig: «Alle våre soldater fortjener etter min mening medalje», sier han. Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener soldatene fortjener ros for å ha gjort en god jobb.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer