KOMMENTARER

Ali Nasser Mohammed vil «hjelpe til» i Martine-saken:

Massakrerte rivaler og huset terrorister

Man må velge sine støttespillere med omhu. Dessverre ser det ikke ut som om støttestiftelsen for drapsofferet Martine Vik Magnussen har gjort akkurat det.

VIL «HJELPE»: Ali Nasser Mohammed da han ble innsatt som president i Sør-Jemen i 1980. Foto: Keystone Pictures USA/ZUMAPRESS.com
VIL «HJELPE»: Ali Nasser Mohammed da han ble innsatt som president i Sør-Jemen i 1980. Foto: Keystone Pictures USA/ZUMAPRESS.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET SER SÅ tilforlatelig ut. Ali Nasser Mohammed (77), som vil jobbe for å få Martines drapsmann Farouk Abdulhak utlevert fra Jemen til Storbritannia, har CV-en i orde: Sør-Jemens statsminister fra 1971 til 1980, president fra 1980 til 1986, i dag leder for den såkalte Kairo-gruppa, en av de jemenittiske opposisjonsalliansene.

I 1986 måtte han flykte fra landet sitt – for å ende opp i eksil. Nå ønsker han at Norge skal være vertskap for fredssamtaler for å få slutt på borgerkrigen i Jemen, som et første skritt på veien for å få Farouk Abdulhak straffet.

MEN HVORFOR måtte Ali Nasser Mohammed flykte og hva skjedde i Sør-Jemen mens har innehadde landets viktigste posisjoner? La oss begynne med det som førte til president Mohammeds politiske endelikt. Det sosialistiske Sør-Jemen var under Sovjetunionens paraply, og i 1986 var det en strid mellom to forskjellige fraksjoner i YSP, Jemens sosialistparti. Mohammed, som hadde ledet landets presidentråd i seks år, tilhørte den mer politisk moderate delen av partiet. Han skal ha vært utsatt for et drapsforsøk, men tok en fryktelig hevn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer